Misslyckades surdegsbrödet igen?

Bakning med surdeg som enda jäsmedel kan vara så frustrerande. Har du misslyckats? Och misslyckats igen och igen? Jag känner igen det! Och man tröttnar på att äta upp trista och platta bröd. Släng inte in handduken utan ta ett steg tillbaka och tänk efter. Det är lätt gjort att bara sätta en ny deg snabbt i ren frustration, men sakta ner istället och tänk till.

Här är några tips som du kan kan ta i beaktande innan du bakar igen:

  • Har det varit ett väderomslag? Det vill säga har det plötsligt blivit mycket varmare eller kallare? Om det hänt måste du anpassa all jäsning efter det.
  • Tiden för surdegsgrundens mognad påverkas även av ett eventuellt väderomslag – hitta nya platser i huset som är lagom varma och anpassa tiden.
  • Är du säker på att surdegsgrunden var aktiv när du bakade med den? Känner du dig osäker på din surdegsgrund, så friska upp den två gånger före du bakar med den igen. Chansa inte bara för att den ser bubblig och fin ut, utan friska upp den en gång till så att du är säker.
  • Bakar du med ett annat mjöl än du brukar göra? Kanske måste du anpassa både hantering och jästid till det nya mjölet.

Ett annat råd är att bara baka ett mindre bröd åt gången om du kommit in i en rad misslyckande. Se till att det ena brödet lyckas före du gör den där stora satsen (kanske en självklarhet, en ändå värt att sägas ;-)).

Lycka till, du kommer snart få till det, jag lovar!

/Christine

PS: Brödet på bilden är ett av mina totalt överjästa surdegsbröd. Kylen var inte på och jag märkte det inte. Jag ställde in brödet över natten, och på morgonen var det klart helt överjäst. Det löjliga var att jag gjorde det två dagar i rad utan att fatta att kylen var avstängd och varm. Så otroligt korkat, och jag kan inte fatta att jag kan vara så korkad ibland… Trist att jag hade bakat fyra bröd vid varje tillfälle… Ja, ja, goda var de, men de var ju inte direkt snittvänliga eller fotovänliga ;-)

Leave a Reply