Mineralbrist – ett problem när man väljer siktat mjöl

Det finns många anledningar till att välja fullkornsmjöl istället för vitt vetemjöl. Många tänker kanske främst på att man inte vill bli tjock eftersom det vita mjölet är snabba kolhydrater. En annan mycket viktig anledning är risken att drabbas av vitamin och mineralbrist. Järnbrist är ett problem där en av förklaringarna är att vi äter vitt vetemjöl istället för fullkornsmjöl. Mineralerna i vetet sitter i fullkornsdelarna och inte i det vita pulvret, kärnan. Kärnan är den endaste del av kornet som ingår i det vita valsade mjölet. I kärnan finns endast små mängder mineraler och vitaminer och består främst av stärkelse. Det knasiga är att ur klidelarna, restprodukterna i mjölproduktionen, utvinns bland annat mineraler. Detta berikar man sedan det vita mjölet med. Numera järnberikas dock inte längre det svenska vetemjölet, mjölindustrin slutade med det 1995. Man ansåg att man istället borde tillgodo se mineralbehovet genom att äta mer fullkornsprodukter. Detta har dock inte skett, utan vi fortsätter äta det vitamin- och mineralfattiga vita vetemjölet.

Det är många i västvärlden som har järnbrist. Speciellt i fertil ålder. Det pågår ett mycket intressant projekt ”Hidden in Grains” som drivs av Kerstin Fredlund och Annette Almgren. Gå gärna in och läs om projektet där visionen är att ge tillbaka spannmålet sin betydelsefulla roll som baslivsmedel. Jag citerar från sidan angående järnbrist: ”Även i västvärlden är detta ett stort problem, särskilt i sårbara grupper som barn, kvinnor, äldre och sjuka. Av kvinnor i fertil ålder i västvärlden har 10–30% uttömda järnförråd, men hos unga flickor kan upp till 40% ha järnbrist.”

Tänk till nästa gång du väljer att baka med vitt valsat vetemjöl. Är det verkligen nödvändigt, eller är det bara av gammal ovana? Jag kom ut med en bok efter sommaren, Fullkorn, som är fylld av recept som är baserade på fullkornsmjöl istället för vitt vetemjöl. Det går alldeles utmärkt att baka gott och lyxigt även med fullkornsmjöl.

No Comment

Leave a Reply