Mina bästa lussekatter

Jag älskar lussekatter och hade helst ätit dem året om. Men, för att de ska bli så där extra lyxiga bakar jag dem bara kring jul. Mina lussekatter är bakade på hälften finmalet och färskmalet fullkornsdinkelmjöl för att få mer smak. Receptet från i fjor har jag uppdaterat och förbättrat, så bättre än så här har jag svårt att tro att det kan bli. Hemligheten är framför allt lite mjöl! Det är därmed något svårare att handskas med degen, men lussebullarna blir så oändligt mycket godare, luftigare och saftigare.

Ingredienser, ca 33 st beroende på storlek och form

6 dl mjölk, 3%
12 g jäst
125 g smör
1 ägg
knappt 1 tsk salt
1,75 dl socker
1 g saffran (två påsar á 0,5 g)
400 g finmalet fullkornsdinkelmjöl eller annat finmalet fullkornsvetemjöl
410 g siktat stenmalet vetemjöl
lite strösocker, ca 1 tsk, till morteln
1 kork vodka (eller annan ren sprit)
ca 1 msk vatten till att få ut den sista saffranen ur morteln

Ägg till pensling
Russin

Recept

Värm mjölken ljummen, max 37 grader (har du mer tid, så smält bara jästen i lite ljummet vatten och håll mjölken kall – då jäser bullarna saktare). Blanda ner jästen och låt den lösas upp. Rör ner ägg och salt och socker. Mortla saffran med lite strösocker. Blanda ner en kork vodka eller annan ren sprit och häll ner i bunken (om du har tid att förbereda så är det än bättre om saffranen får stå i vodkan flera dagar före du bakar). Skölj ur den sista saffranen med lite vatten och blanda ner. Blanda ner fullkornsvetemjölet och vispa till en jämn smet. Klicka ner det rumsvarma smöret. Blanda ner det siktade mjölet. Knåda förhand. Använder du en maskin så knåda varsamt. Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur.

Stjälp upp degen på ett bakbord och dela och forma med lätt hand till lussekatter, eller den form du vill ha. Använd minimalt med siktat mjöl, bara precis så att de inte fastnar på bordet eller i handen. Tryck inte ut luften, utan forma eller rulla dem lätt.

Låt jäsa på insmorda plåtar eller plåtar täckta med bakplåtspapper i ca 60 min. Pensla med ett uppvispat ägg och toppa med russin. Grädda i ugnen i 225 grader ca 8 minuter.

Tittar man noga ser man att det är fullkornsmjöl i. Det är dock inget som märks i konsistensen, de bara vansinnigt goda. Luftiga och saftiga! Vill du mala ditt eget färska mjöl för att göra det både nyttigare men framför allt godare hittar du en utmärkt mjölkvarn för hemmet här.

Comments 6

  1. Jennie november 30, 2022
    • Christine Heger januari 8, 2023
  2. Ingela Smedius december 6, 2019
    • Christine Heger december 6, 2019
  3. Anne-Christine december 5, 2019
    • Christine Heger december 5, 2019

Leave a Reply