Mina bästa lussekatter
Jag älskar lussekatter och hade helst ätit dem året om. Men, för att de ska bli så där extra lyxiga bakar jag dem bara kring jul. Mina lussekatter är bakade på hälften finmalet och färskmalet fullkornsdinkelmjöl för att få mer smak. Receptet från i fjor har jag uppdaterat och förbättrat, så bättre än så här har jag svårt att tro att det kan bli. Hemligheten är framför allt lite mjöl! Det är därmed något svårare att handskas med degen, men lussebullarna blir så oändligt mycket godare, luftigare och saftigare.
Ingredienser, ca 33 st beroende på storlek och form
6 dl mjölk, 3%
12 g jäst
125 g smör
1 ägg
knappt 1 tsk salt
1,75 dl socker
1 g saffran (två påsar á 0,5 g)
400 g finmalet fullkornsdinkelmjöl eller annat finmalet fullkornsvetemjöl
410 g siktat stenmalet vetemjöl
lite strösocker, ca 1 tsk, till morteln
1 kork vodka (eller annan ren sprit)
ca 1 msk vatten till att få ut den sista saffranen ur morteln
Ägg till pensling
Russin
Recept
Värm mjölken ljummen, max 37 grader (har du mer tid, så smält bara jästen i lite ljummet vatten och håll mjölken kall – då jäser bullarna saktare). Blanda ner jästen och låt den lösas upp. Rör ner ägg och salt och socker. Mortla saffran med lite strösocker. Blanda ner en kork vodka eller annan ren sprit och häll ner i bunken (om du har tid att förbereda så är det än bättre om saffranen får stå i vodkan flera dagar före du bakar). Skölj ur den sista saffranen med lite vatten och blanda ner. Blanda ner fullkornsvetemjölet och vispa till en jämn smet. Klicka ner det rumsvarma smöret. Blanda ner det siktade mjölet. Knåda förhand. Använder du en maskin så knåda varsamt. Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur.
Stjälp upp degen på ett bakbord och dela och forma med lätt hand till lussekatter, eller den form du vill ha. Använd minimalt med siktat mjöl, bara precis så att de inte fastnar på bordet eller i handen. Tryck inte ut luften, utan forma eller rulla dem lätt.
Låt jäsa på insmorda plåtar eller plåtar täckta med bakplåtspapper i ca 60 min. Pensla med ett uppvispat ägg och toppa med russin. Grädda i ugnen i 225 grader ca 8 minuter.
Tittar man noga ser man att det är fullkornsmjöl i. Det är dock inget som märks i konsistensen, de bara vansinnigt goda. Luftiga och saftiga! Vill du mala ditt eget färska mjöl för att göra det både nyttigare men framför allt godare hittar du en utmärkt mjölkvarn för hemmet här.
Skulle man kunna minska på mängden jäst (i så fall hur mycket?) och ej värma mjölken om man vill jäsa degen över natten i rumstemperatur?
Har du något recept på lussebullar bakade med fördeg?
Mvh
Jennie
Absolut Jennie. Så brukar jag också göra. Kall mjöl och bara ca 5 g jäst som du löser upp i litet ljummet vatten i en skål bredvid bredvid och sedan häller resten av vätskan. Sen låter du jäsningen komma igång i rumstemperatur och sedan ställer du in hela bunken i kylen över natten. Blir helt grymt!
Jag är ledsen att jag inte svarat förrän nu, men hela kommentarsfältet är spammat :(
Nu hittar jag många recept på lussebullar, funderar på skillnaden mellan dessa, är det mjölet? Prövad att baka ovanstående men hittade inte finmalet fullkornsvetemjöl så jag tog stenmjölet grahamsmjöl istället. Fick slänga.. kan jag ta tex Ramlösa kvarns siktat bagerivetemjöl istället eller bara dinkel?
Mjölet gör alltid stor skillnad. Det ena är inte sällan jämförbart med det andra. Får du inte tag i riktigt finmalet mjöl hade jag kört på ett siktat istället. Jag har aldrig bakat med Ramlösa kvarns siktade bagerivetemjöl, men det låter som om även grodde är borta, men jag vet inte. Om du inte har i fullkorn, så kommer du behöva öka mjölmängden – kli drar nämligen åt sig vätska. Annars kan du ju beställa mjöl – båda Limbacka och Warbo kvarn har finmalet fullkornsvetemjöl.
Vilken vetesort har du till det siktade vetemjölet i receptet? Vad är skillnaden beträffande bakegenskaper mellan Ölandsvete och Dinkelvete?
Ölandsvetet har i regel högre proteinhalt och bildar därmed mer gluten. Därför är det perfekt om man vill ha luftiga bröd och sötebröd. Men har du dinkel, så funkar det även utmärkt.