Min oproportionerliga lycka med Enkorn

Vi blir ju alla lyckliga av olika saker i livet. När jag vaknade i morse insåg att jag hade en deg i en jäskorg väntande på mig i kylen, då blev jag lycklig. Sannolikt fullkomligt oproportionerligt lycklig.

Jag springer ner för trappan, fortsätter in i köket, öppnar kylen, lyfter på bakduken och känner lätt på min lilla degbebis. Den lovar gott. På med ugnen, upp med barnen, in med degen. Med spänning står jag framför ugnen och väntar på att brödet ska lyfta. Barnen pratar, men jag svara bara ”ja, ja, gör det…”. Och den lyfter! Dagen är räddad.

Idag startade min dag med Enkorn. Det är det som är det fina med att mala sitt eget mjöl – man behöver inte hålla sig till det moderna vetemjölet som finns i butiken. Vetemjölet som man köper i butik, kallas ofta det moderna vetet. Det är ett vete som är framförädlat för att ge stor avkastning på skörden. Sedan ett antal år tillbaka har lantbrukare börjat intressera sig för äldre sorter. Sorter som inte förädlats av industrin. Enkorn är just en sådan gammal sort, en s.k. kultursort. Enkorn är dessutom urvetet. Namnet kommer av att varje ax endast innehåller en kärna. Utöver att mjölet är otroligt näringsrikt och smakrikt, utvecklar Enkorn ett vekare gluten än det moderna vetemjölet. Därför kan många som är känsliga faktiskt äta bröd bakat på Enkorn.

Dubbellycka – nybakat och Enkorn. Försök er på att starta med en ”singellycka” – nybakat bröd på morgonen. När ni känner är redo för en dubbellycka – addera Enkorn.

 

Surdegsbröd bakat med Enkorn

Surdegsbröd bakat med Enkorn

Comments 5

  1. Helene Elf november 24, 2022
    • Christine Heger januari 8, 2023
  2. Ann-Kathrin november 30, 2017
  3. Ann-Kathrin Villman november 30, 2017
    • Christine Heger november 30, 2017

Leave a Reply