Min kärleksförklaring

Jag har gjort väldigt många olika saker i mitt drygt fyrtioåriga liv. Vitt skilda saker som har tagit mig till olika länder och olika intressanta miljöer. Mode, dans, Handelshögskolan och ett antal olika arbetsgivare med väsensskilda företagskulturer. Allt detta har egentligen ingen röd tråd. Vad som däremot har följt mig genom alla dessa år är bakningen. Oavsett var jag varit eller vilket fokus jag har haft, har jag alltid bakat bröd.

För mig har bakning varit ett sätt att landa när annat snurrat på. När jag bakar kan jag inte göra något annat, utan är helt närvarande i det jag gör. Och samtidigt skapar jag ett tydligt resultat. Jag älskar tydliga målbilder, resultat och avslut, och brödbakning uppfyller till fullo de kriterierna. Man har en plan, en process och ett mätbart resultat.

Utöver den egna tillfredställelsen blir dessutom omgivningen glad. Och doften – ingen lämnas opåverkad.

Med detta sagt har jag inte ens nämnt den viktigaste anledningen. Hälsan. Det bröd jag bakar kan jag äta och bjuda på med gott samvete. Där finns inga tillsatser. Jag bakar med näringsrik säd som inte går att jämföra med mycket av den moderna veten. Jag bakar med fullkorn. Äkta fullkorn. Och inte det marknaden kallar fullkorn där det mesta bara är vitt mjöl. Jag bakar med färskmalet mjöl där alla mineraler, vitaminer och aromer finns kvar. Och jag bakar med surdeg, som tillsammans med fullkornet håller min blodsockerkurva stabil. Kroppen visar sin tacksamhet genom att må bra och inte gå upp i vikt.

Tänk att jag fortfarande tycker det är lika spännande när jag bakar ett bröd. Kommer brödet jäsa upp? Hur kommer gräddningen gå? Inkråmet? Smaken? Det är som att packa upp en julklapp varje gång.

Jag kommer baka så länge mina händer orkar hantera en deg. Och om du inte blev inspirerad av att prova av den här berättelsen, så kanske ren ekonomisk realitet gör dig intresserad. Du sparar stora belopp varje år genom att baka ditt eget bröd.

Testa och se om du kan hitta en ny kärlek i livet!

 

Leave a Reply