Min filosofi – jag skiljer på mat och sötsaker

Häromdagen var jag bortbjuden på fika och värdinnan konstaterade uppgivet: ”Dig vet man ju inte vad man ska bjuda på, du äter ju bara nyttigt”.

Jag förstår osäkerheten. Det är alltid svårt att bjuda någon som är besvärlig. Dock vill jag vara tydlig med min filosofi – jag skiljer på mat och sötsaker.

När jag äter mat vill jag att den ska vara precis så näringsrik och nyttig som den ser ut att vara. Där ska inte finnas något dolt socker, dolt vitt mjöl eller onödiga tillsatser. Äter jag däremot en bakelse vet jag att den är fylld av socker, vitt mjöl och smör (förhoppningsvis inga onödiga tillsatser…). Jag gör ett aktivt val att njuta av den där bakelsen, och det är helt uppenbart att den inte är nyttig.

Under en period arbetade jag nära Hötorgshallen i Stockholm. Många på mitt kontor gick minst en gång i veckan ner och köpte en sallad i ett av stånden. Man fick en proppfull plastlåda fylld med härliga färger och krispiga grönsaker. Många valde salladen för att få sin veckodos av nyttigheter. Grönsakerna var fantastiska och salladen var grymt god. MEN vad många inte insåg, den var söt. Den genomskinliga dressingen som de alltid hällde på hela salladen innehöll socker. Klart det blev gott!

Salladen är ett typexempel på något som gör mig riktigt irriterad. Gör man ett aktivt val för att äta hälsosamt ska det också vara det. Låt mig få njuta av bakelsen när jag vill göra det. Väljer jag ett nyttigt alternativ ska det också vara nyttigt.

Bröd är väldigt drabbat av det här fenomenet. Bröden ser nyttiga ut men är bakade på vitt mjöl som är färgat. Kanske är det toppat med lite fröer för att ytterligare lura oss. En väninna till mig berättade:

”Vi har börjat ändra våra brödvanor här hemma för att äta nyttigare. Jag har slutat köpa Polarbrödet. Jag köper Lingongrova istället. Barnen har vant sig, de äter det också nu.”

Jag hoppas ni inser hur galet det här är. Lingongrova, Sveriges mest sålda bröd, är bakat på vitt mjöl som är färgat mörkt.

Det är så tråkigt att man som konsument hela tiden får i sig det dolda sockret. Vi människor är skapade för att gilla socker. Det som är sött är gott. Och vitt mjöl är som att äta socker – det är sött.

För att återgå till det jag började med; jag äter sötsaker och onyttigheter och njuter av det, men när jag äter riktig mat, är jag noga med att det är lika bra som det ser ut att vara. Det tycker jag är en vettig filosofi.

Och vad det gäller njutning, är för mig den annalkande tiden för bakelser en av de bästa – semlorna!

I väntan på att semlorna bakas i mitt kök....

I väntan på att semlorna bakas i mitt kök.

Leave a Reply