Milda surdegsfrallor – så gör du

Surdegsfrallor är enkelt att göra kvällen före för att sedan ha nygräddat på morgonen. Recept på hur man gör hittar du här. I dessa frallorna använde jag hälften färskmalet och finmalet fullkornsvetemjöl malt med egen kvarn och hälften Warbro kvarns mjöl rustic. Vill du inte att surdegsfrallan ska smaka så mycket av surdeg utan ha en mild smak behöver du arbeta med din surdegsgrund inför baket.

Så här gör du:

Om det var ett tag sedan du bakade på din surdegsgrund, så ta en halv matsked av surdegsgrunden och fyll med lika delar vatten och mjöl – ca 1/2 dl mjöl och 1/2 dl vatten. Använd så färskt fullkornsmjöl som möjligt. Ta hälften råg och häften vete. Gör den t.ex på fredagskväll och låt den stå i rumstemperatur över natten. På morgonen tar du en matsked från den nya surdegsgrunden och fyller på med en dl fullkornsvetemjöl (så färskt som möjligt) och en dl vatten och ställer den någonstans varmt i rummet. Efter ett par timmar bör den vara aktiv. Därefter sätter du degen. Genom att göra en ny surdegsgrund snabbt med en bas av en aktiv surdegsgrund får du en mild smak. 

Om du har en pigg surdegsgrund redan nu (dvs en du precis bakat med), kan du hoppa över första steget och göra steg två direkt.

Jag hade inget mjöl på bakbordet när jag stjälpte upp degen. Och jag använde inget mjöl när jag formade bullarna och kunde därför strö på frö direkt på den klibbiga ytan. Först snittade jag bullen och därefter strösslade jag över pumpafrön – en bra snittkniv hittar du här.

För att få ett sådant härligt inkråm är det viktigt att du låter degen vara ordentligt bubblig och väljäst när du gör frallorna. Innan du sätter in bunken i kylen över natten ska det finnas några bubblor på ytan.

Leave a Reply