Midsommarbröd – din egen fullkornsstång
Vill du ha din egen midsommarstång till midsommar är det dags att sätta degen idag. Sätt ihop flera frallor till en midsommarstång så har du ett vackert bröd att bjuda på. Årets midsommarstång bakade jag med surdeg, emmer och 100% fullkorn, men förra året gjorde jag en betydligt ljusare stång som var bakad med jäst. Jag satte dock även den degen dagen före midsommar och lät degen långjäsa för att få mer smak – du hittar receptet här.
Forma degen till bullar och sätt ihop dem till en stång. Forma två kringlor till kransar. Tänk på att göra ett rejält hål till kringlorna så att de inte jäser ihop i ugnen. Om du undviker mjöl när du formar bullarna får du fröna att fästa direkt på degen. Jag använde linfrö, solrosfrö och pumpafrö (för att få det grönt :-))Har du använt mjöl när du formade bullarna är det svårt att få fröna att fästa. Spruta då vatten på bullarna med en blomsterpruta precis innan du för in dem i ugnen och strö på fröna, så fäster de.
Årets midsommarstång bakade jag med riktigt finmalet mjöl av emmervete av fullkorn. Får du inte tag i så finmalet mjöl, så byt ut delar av mjölet till siktat mjöl.
Ingredienser
0,5 dl surdeg
600 g vatten
12 g salt
ca 700 g mjöl – anpassa mjölmängden beroende på hur stor andel fullkornsmjöl du använder. Desto större andel fullkorn, ju mer vätska krävs. Bakar du med en stor andel vitt mjöl krävs betydligt mer mjöl.
Recept
Dag 1
Vispa surdeg, vatten och salt. Häll ner hälften av mjölet och blanda ihop. Låt stå i 45 min. Stretcha och vik degen mot mitten. Låt stå ytterligare 45 min. Upprepa processen och låt sedan degen stå till dess du ser att den kommit igång och jäsa. Ställ in hela buken i kylen till nästa dag.
Dag 2
Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Skär ut lagom stora degbitar med en degskrapa och forma till bullar. Om du inte använder extra mjöl, så forma med hjälp av degskrapan. Lägg bullarna på ett bakplåtspapper på en bakplåt så att det blir en midsommarstång. Strö på frö och skjut in i ugnen.