Radioprat, mellanmål och hastbullar

Idag gästade jag åter Radio P4 Malmöhus och jag älskar det! Jag skulle gärna varit där och snackat varje dag. Denna gången fick jag möjlighet att prata om mellanmål för barn. Det är verkligen ett ämne jag brinner för. Vettiga mellanmål som går snabbt att fixa är inte lätt att hitta. Planering skulle jag säga är nyckelordet. Jag förbereder de dagar jag har tid och fryser in, på så vis har jag bra mellanmål även alla de dagar som är stressiga.

Ett annat nyckelord är fullkorn. Allt som är bakat eller lagat på vitt vetemjöl är snabb energi och lika illa som att äta socker. När du köper bröd, ta som vana att alltid vända på påsen och läsa innehållsförteckningen. Mörkt bröd är sällan bakat på fullkorn, det är oftast färgat vitt vetemjöl. Står det vetemjöl som första ingrediens så är det ett ljust vetebröd oavsett färgen på brödet – läs mer om det ”Väljer du också den mörka frallan?”.

I radion pratade vi även om bra och snabba mellanmål som barnen kan fixa själv. Ett bra exempel på det är Hastbullar bakade på fullkornsmjöl. Recept på det hittar ni här. Våga släppa loss barnen i köket, så kan de snart baka själva. Jag jobbar på det där med att ”släppa loss” och inte var som en hök och lägga mig i hela tiden. Hopplös är jag,  men jag blir bättre.

Sofie Ericsson, bästa programledaren här mumsande på hastbullar tillsammans med mig.

Hastbullar med mandel och röda vinbär. Perfekta mellanmålet!

Leave a Reply