”Mat på riktigt” – besökare har mer och mer kunskap

Nu har jag faktiskt tappat räkningen för hur många gånger jag varit och föreläst på evenemanget ”Mat på riktigt”. I söndags var det dags igen och som alltid var det strålande sol. ”Mat på riktigt” är precis som namnet säger – riktig mat. Besökarna får prova, smaka och lära sig om riktig mat, dvs mat som görs från grunden. I år var det potatis som stod i centrum. Och hos mig var det som vanligt mjöl. Jag föreläste om den stora skillnaden på mjöl och mjöl och att ädlre sorters säd, sk kulturspannmårl, och fullkornsmjöl är det den upplyste konsumenten bör välja. Både därför att det är godare men även nyttigare. Att kultursorter dessutom odlas ekologiskt gynnar även vår jord och mångfald.

Självklart fick jag chansen att berätta om det färskmalda mjölet. Det som är det mest slående kring mjölkvarnarna och det färkmalda mjölet är att de flesta verkar veta vad det är. Första gången jag var med på ”Mat på riktigt” var det en nyhet för i princip alla. Så är det inte längre. Folk är generellt mer medvetna om mjölet än vad de var för fem år sedan. Alla har inte ändrat sina vanor än, men de vet att det finns bättre alternativ än vad de själva väljer idag. Det är så otroligt uppmuntrande att känna att kunskapen sprids och att det går framåt!

Här står jag och berättar om kvarnarna inför en skock lyssnare som inte syns i bild (bilden fick jag av en väldigt vänlig dam – tack!) Tyvärr har jag ingen bild på när jag förläser – det lyckas jag aldrig få till ;-). Är det någon av alla lyssnare som tog en bild får ni gärna skicka den till mig.
Jag bjöd på surdegsbröd bakat på färskmlaet fullkornsmjöl av dinkel och ett rågbröd. Och min bok ”Fullkorn” hade jag självklart med mig.
Förlåt, jag minns inte ditt namn. Men du och Clara gjorde ju ett strålande jobb och bjöd potatis på knäckebröd – så gott!
Min mamma är som alltid med mig när jag är på Fredriksdal. Hon är en klippa och gör att det blir än roligare att vara där.
Här ser du Mockmill Lino 200 som är i trä – för den som vill ha något snabbt och snyggt. Och till höger Mockmill 100, som är en superkvarn för ett väldigt bra pris (den är gjord av ett växtbaserat material som är helt nedbrytbart)

Med hälsningar från ett soligt Skåne /Christine

Leave a Reply