”Mat på riktigt” – besökare har mer och mer kunskap
Nu har jag faktiskt tappat räkningen för hur många gånger jag varit och föreläst på evenemanget ”Mat på riktigt”. I söndags var det dags igen och som alltid var det strålande sol. ”Mat på riktigt” är precis som namnet säger – riktig mat. Besökarna får prova, smaka och lära sig om riktig mat, dvs mat som görs från grunden. I år var det potatis som stod i centrum. Och hos mig var det som vanligt mjöl. Jag föreläste om den stora skillnaden på mjöl och mjöl och att ädlre sorters säd, sk kulturspannmårl, och fullkornsmjöl är det den upplyste konsumenten bör välja. Både därför att det är godare men även nyttigare. Att kultursorter dessutom odlas ekologiskt gynnar även vår jord och mångfald.
Självklart fick jag chansen att berätta om det färskmalda mjölet. Det som är det mest slående kring mjölkvarnarna och det färkmalda mjölet är att de flesta verkar veta vad det är. Första gången jag var med på ”Mat på riktigt” var det en nyhet för i princip alla. Så är det inte längre. Folk är generellt mer medvetna om mjölet än vad de var för fem år sedan. Alla har inte ändrat sina vanor än, men de vet att det finns bättre alternativ än vad de själva väljer idag. Det är så otroligt uppmuntrande att känna att kunskapen sprids och att det går framåt!
Med hälsningar från ett soligt Skåne /Christine