Mandelrutor på färskmalet fullkornsvetemjöl

Jag fortsätter mitt småkaksprojekt med en Mandel- och chokladruta. Läs mer om mitt småkaksprojekt här.

Det här är en riktigt liten godbit. Och liten är just vad jag gjort den. Jag gillar små kakor. Både därför att de är söta och för att man då kan äta flera. Den här smakar choklad och mandel och är väldigt spröd. Smälter mer eller mindre i munnen. Sockret har jag i vanlig ordning varit sparsam med (och nästa gång ska jag testa att dra ner det ytterligare, vilket jag tror skulle fungera). Det som dock framför allt skiljer den här kakan från andra kakor är att den är bakad på färskmalet fullkornvetemjöl. Fullkornsmjölet ger så mycket mer smak och även en härlig konsistens. Är mjölet dessutom färskmalet når det ytterligare en nivå. Läs gärna om en av fördelarna med att mala ditt eget fullkornsmjöl – mjolet-i-butik-ar-gammalt-och-harsket

De här småkakorna är enkla att röra ihop. Du kommer dessutom känna dig som en fantastisk värdinnan när du kan trolla fram en småkaka ur frysen när du får spontanbesök.

Recept, Mandel- och chokladruta, ca 40 st
70 g färskmalet fullkornsvetemjöl
½ tsk bakpulver
100 g smör
1 ägg
0,75 dl socker
2 msk kakao
1 tsk vanillinsocker
1,5 dl grovhackad mandel

Blanda mjöl, bakpulver, vanillinsocker och kakao i en separat bunke. Vispa smör och socker pösigt. Blanda ner ägget i smöret och sockret. Rör till sist i mjölblandningen. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper ca 30×25 cm. Strö över den grovhackade mandeln. Grädda i ca 15 min på 175 grader.

Skär kakan när den fortfarande i varm i 4×4 cm stora rutor.

Känner du dig osäker på vad som menas med fullkornsvetemjöl, så läs mer om det här.

Mandel- och chokladruta. Så naggande goda. Och, nästan nyttiga.

Mandel- och chokladruta. Så naggande goda. Och, nästan nyttiga.

 

Leave a Reply