Mandelmusslor på färksmalet fullkornsmjöl – galet goda!

Jag har starka barndomsminnen av Mandelmusslor. Min farmor hade alltid sådana vid jul och det var Hertas man som varit konditor som bakat dem. Hon höjde både dem och honom över skyarna. Och, visst var de perfekta. Både goda och vackra. Jag lät idag min mamma smaka mina Mandelmusslor som är gjorde av färksmalet fullkornsmjöl av Dinkel och oskalde mandlar. Hon var väldigt skeptisk. MEN, när hon väl smakat dem ”jag är överraskad, men de är faktiskt godare än mina”. Tjohoo, vilket betyg!

Så tar ni er tiden att göra Mandelmussor skippa att skala mandlarna (tidsvinst) och baka dem med fullkornsmjöl! Enligt mig finns det ingen vinst med att skala mandlarna, det blir bara godare när skalet är på. Dessutom går det så mycket snabbare. Jag har ganska lite mjöl receptet vilket gör  degen något svårare att hantera, men de blir vansinnigt goda och smälter i munnen.

Ingredienser

200 g smör
125 g mandel
0,75 dl socker
1 ägg
200 g finmalet (!) fullkonsvetemjöl

Recept

Mixa eller mal mandeln fint (jag mixade mandeln i min KoMoMix+ till fint mandelmjöl). Rör smör och socker smidigt. Tillsätt ägg, mandel och mjöl. Blanda ihop till en jämn deg. Låt degen vila ett par timmar eller över natten i kylskåp. Ta ut degen ur kylskåpet så att den blir varmare än kylskåpskallt. Smöra formarna rikligt med riktigt smör. Tryck ut degen i jämnt i formarna och skär av längst kanten så att det blir ett jämnt avslut. Grädde på nedersta falsten i 200 grader (ej varmluft) i ca 8 min. Stjälp försiktigt upp kakorna direkt när de kommit ut ur ugnen.

Perfekta kvarnen för att få färskmalet fullkornsmjöl till kakorna hittar du här.

Jag toppade med lite lingon, men finns det hjortron hemma är det ju nästan det godaste av allt.

 

Leave a Reply