Nyttiga Mandelkubbar till fikat

Nyttigt fika, nyttigt mellanmål – jag är alltid på jakt efter det som är gott men ändå hyfsat nyttigt. Idag har jag bakat Mandelkubbar på fullkornsmjöl och med betydligt mindre än i socker än de traditionella. På några dekorerade jag med hel mandel istället för pärlsocker för att ytterligare minska sockret. De blev himmelskt goda! Bittermandeln ger dem dess karaktäristiska smak och fullkornsmjölet gör sitt till för att förhöja smaken. Enkla att baka. Bara att blanda ihop och klicka ut på plåten.

Ingredienser, ca 25 st

7 bittermandlar (ju fler desto bittrare)
100 g smör
1 dl socker (du kan minska sockret till 0,75 dl om du inte vill att de ska vara söta)
1 ägg
2 dl gräddfil
2 tsk hjorthornssalt
250 gram färskmalet fullkornsvetemjöl, finmalt

Granering:
Pärlsocker eller mandel

Recept

Riv bittermandeln. Rör smör och socker poröst med en elvisp. Tillsätt ägget, gräddfilen, hjorthornssaltet, bittermandeln och mjölet. Forma smeten till en rulle och skär den i bitar. Eller forma smeten med handen med hjälp av en sked. Lägg dem på smorda plåtar eller plåtar bakplåtspapper. Granera. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10-15 min.

Den mörkare färgen få de av fullkornsmjölet. Välj mellan att dekorera med mandel eller pärlsocker beroende på hur söta du vill ha dem.

Leave a Reply