Michelinstjärnan – Restaurang Sture maler nu sitt eget mjöl!

Det är inte var dag jag får leverera en mjölkvarn till en restaurang med Michelinstjärna. Men idag var just en sådan dag! Restaurang Sture i Malmö med köksmästaren Karim Khouani i spetsen har köpt en Fidibus XL Plus. Det känns STORT! Det känns häftigt att de bästa restaurangerna nu förstår att det är stor skillnad på färskmalet mjöl och lagrat. Och de bästa vill ha det bästa.

Det är häftigt att besöka ett sådant kök. Det är ett helt gäng med kockar som är sysselsatta i köket. Och koncentrationen är hög. Karim visade mig lobstern som kröp runt i den stora kylen och alla fantastiska råvaror som snart skulle ner i grytorna. ”Vi har de bästa råvarorna, och vi tar inga genvägar”, sa Karim stolt.

Jag kan inte låta bli att dra en parallell till Disneyfilmen Ratatouille. Karim är ju fransman och hans pastry chef, Willy  Fourrette, är också fransman, och eftersom jag inte besökt så många andra kök av den kalibern så är Ratatouille bilden jag hade i huvudet. Dock fanns ingen råtta och Karim är både betydligt längre och trevligare än chefskocken i Ratatouille (hoppas Karim inte läser detta, för han vill nog inte bli jämförd med Chef Skinner i Disneyfilmen ;-)).

Jag fick möjlighet att hålla en visning för Stures Pastry Chef Willy Fourrette. Han var just i färd med att forma de sista bröden till kvällen sittning när jag kom. Det ska bli så spännande att se vad han hittar på med kultursorterna och det färskmalda mjölet. Utöver att byta ut delar av mjölet till sina bröd, tipsade jag självklart honom om att även byta ut mjölet i sina tartes, desserter och småkakor. Jag kunde riktigt se hur han längtade efter att experimentera och sätta igång att baka. Han kommer få en smakupplevelse.

En glad kvarnsäljare som får lära känna stjärnkockar i ett kök utöver det vanliga.

Fidibus XL Plus, ett mycket bra val för en restaurang.

Små baguetter på gång till kvällens sittning.

Karim, Le Chef, in action.

Entrén till Restaurang Sture. Flott.

Bästa vädret för att leverera en kvarn :-)

Leave a Reply