Mala mjöl – lika enkelt som att brygga kaffe

Jag ställer in storleken jag vill ha på mjölet – finmalet, grovmalet eller allt där emellan. Trycker på knappen och häller i säden. Ut kommer mjölet i en rasande takt. Sen gör jag inget mer. Tar mitt mjöl och går. Jag gör inget mer. Ingen disk.

När jag tänker efter är det nog till och med lättare än att brygga kaffe. Kaffekannan måste jag ju trots allt diskas.

Många säger till mig ”Då är det en sak till som tar tid när man ska baka”. Men där håller jag inte med. Att mala tar ingen tid. Baka tar tid, men inte att mala.

Jag baka väldigt mycket. Alldeles för mycket för att vara helt normal. Jag kan bara inte låta bli, för jag tycker det är så otroligt roligt. Dessutom drivs jag av att hela tiden bli bättre. Förbättra min teknik, förbättra smakerna och förbättra förståelsen för hela processen. Men faktum är, att även om jag inte skulle baka bröd skulle jag använda mjölkvarnen flera gånger varje vecka. Jag använder färskmalet fullkornsmjöl till mycket – panering, pajer, pannkakor, äggakaka, småkakor, skorpmjöl, mjuka kakor, piroger – den skulle gå varm oavsett.

Det finns många tidsbovar men just kvarnen är inte en av dem. Kvarnen på bilden är en Fidibus Medium – en kvarn som ger ett fantastiskt mjöl för 3 450 kr.

Comments 4

  1. Magnus Johansson bageri mars 18, 2017
    • admin mars 18, 2017
    • Maria Stjelke Herrlin februari 6, 2021
      • Christine Heger februari 15, 2021

Leave a Reply