Mala mjöl – lika enkelt som att brygga kaffe
Jag ställer in storleken jag vill ha på mjölet – finmalet, grovmalet eller allt där emellan. Trycker på knappen och häller i säden. Ut kommer mjölet i en rasande takt. Sen gör jag inget mer. Tar mitt mjöl och går. Jag gör inget mer. Ingen disk.
När jag tänker efter är det nog till och med lättare än att brygga kaffe. Kaffekannan måste jag ju trots allt diskas.
Många säger till mig ”Då är det en sak till som tar tid när man ska baka”. Men där håller jag inte med. Att mala tar ingen tid. Baka tar tid, men inte att mala.
Jag baka väldigt mycket. Alldeles för mycket för att vara helt normal. Jag kan bara inte låta bli, för jag tycker det är så otroligt roligt. Dessutom drivs jag av att hela tiden bli bättre. Förbättra min teknik, förbättra smakerna och förbättra förståelsen för hela processen. Men faktum är, att även om jag inte skulle baka bröd skulle jag använda mjölkvarnen flera gånger varje vecka. Jag använder färskmalet fullkornsmjöl till mycket – panering, pajer, pannkakor, äggakaka, småkakor, skorpmjöl, mjuka kakor, piroger – den skulle gå varm oavsett.
Det finns många tidsbovar men just kvarnen är inte en av dem. Kvarnen på bilden är en Fidibus Medium
Hej jag skulle vilja beställa en medium storlek
Så roligt, det fixar jag :-)
Hej!
Jag har just fått hem min kvarn som jag egentligen fått i julklapp av Per min man. Lyckades få tag i vetekorn Fylfia, Dinkel och råg hos Sebastian Boudet. Om jag mal på finaste inställningen för att få finmalet ska jag även sikta mjölet. Eller när ska man sikta? Om jag siktar är det inte längre fullkornsmjöl eller hur. Näringen och fibrer försvinner då eller hur?
Jag är så glad över alla produkter jag köpt vis dig tidigare.
Nu ska jag beställa din bok också. Kurserna är också jättebra och trevliga. Hälsningar Maria Stjelke Herrlin
Tack Maria!
Vi pratade ju även på telefon, men jag svara ändå. Japp näring och fiber försvinner när du siktar. MEN när du siktar fullkornsmjölet som du malt fint finns det fortfarande otroligt mycket näring kvar. Dessutom en hel del kli, för allt försvinner inte. Så det är trots det ett väldigt bra och hälsosamt mjöl. Men visst, fullkornsmjöl är bättre. :-)