Mal ditt eget mjöl!

Varför ska man mala sitt eget mjöl när man kan köpa det i färdigmalt i butiken? Det finns så många fördelar med att mala sitt eget mjöl direkt före man använder det och nedan listar jag allt jag kan komma på.

  • Färskmalet mjöl är otroligt mycket godare än gammalt mjöl
  • Oljan i sädeskornet påbörjar en härskningsprocess så fort kornet är krossat. Därför doftar färskmalet mjöl så gott. Det gamla mjölet i påse har sedan länge börjat härskna
  • När du maler ditt eget mjöl kan du mala det otroligt fint, vilket gör att du kan baka fluffiga bröd och kakor m.m. med ett fullkornsmjöl trots att du har all kli och grodd kvar. Ett sådan mjöl är svårt att få tag i butiken
  • När du maler hemma med stenkvarn får du ett stenmalet mjöl, vilket har bättre bakegenskaper än ett valsat mjöl
  • När du maler ditt eget mjöl blir du medveten om vad du heller ner i kvarnen. Du kommer köpa bättre sorter som din kropp mår bra av. Det moderna vita mjölet är inte bra för koppen då det är framtaget för att ge hög avkastning och lättbakade bröd med stor andel gluten. Du kommer nu istället välja kulturspannmål med mer näring och som är skonsammare för magen
  • Du kommer bli medveten om de olika smakerna – det finns många olika sorter av varje sädesslag. Inget vete smaker till exempel som det andra. Nu får du tillgång till en palett av variation och smaker – så mycket mer än som går att köpa färdigmalt
  • Du kan mala bönor, linser, ärtor och baka proteinrika bröd, pajer, pannkakor etc.
  • Du kan mala majs, ris, bovete m.m. och därmed baka glutenfritt
  • Utöver bröd så kan du med det finmalda mjölet grädda magiska pannkakor och baka tårtor, kakor m.m. som har så mycket mer smak än det vita smaklösa mjölet
  • I tider av kris har du alltid tillgång till mjöl. Säd kan du lagra oändligt länge, fullkornsmjöl härsknar.

Du får gärna fylla på min lista om du kommer på fler goda anledningar att mala sitt eget mjöl :-)

Färskmalet mjöl