Mäktigt besök på Gissleberga Kvarn

Igår fick jag uppleva något helt unikt,  jag var på studiebesök på Gissleberga Kvarn. Föreningen Allkorn stod för arrangemanget. Gissleberga Kvarn ligger i Skåne och ägs av Limabacka Kvarn. Det första som slog mig när jag kom in var att allt var så rent. Jag hade förväntat mig att det skulle hänga mjöldamm i luften och ligga ett skikt med mjöl överallt. Där var istället renare än hemma hos mig själv. Att det är rent kanske man kan förvänta sig i en stor industrikvarn, men Gissleberga Kvarn är trots allt en liten kvarn i sammanhanget.

Kvarnen har en fascinerade historia. Det var som att vandra i en historiebok. Även om kvarnen bytt ägare är mjölnaren som besitter all kunskap kvar – Ulf Carlsson har skött kvarnen sedan början på 70-talet. Imponerande! Gisselberga kvarn har valskvarnar men satsar främst på sina vackra stenkvarnar. De maler endast ekologisk säd och brinner för kultursorter.

Här kommer ett gäng med bilder från kvällen. Jag får be om ursäkt för den dåliga kvaliten, men det var mörkt och jag hade bara mobilkameran med. Vi ser dock så roliga och töntiga ut i vår besöksmundering att det kanske är bra att bilderna är suddiga ;). Bilden på mig ”foto i foto” är den enda som är skarp, och den är tagen av Kåre Sjöholm.

Mjölnaren Ulf Carlsson berättar om arbetet med kvarnen.

Vi såg minst sagt roliga ut där vi satt i vår besöksmundering. Jag hade svårt att känna igen folk. Nu på bilden ser jag Magnus från Källunda gård – honom såg jag inte på plats ;). Förklädnaden var en orsak, men det var även väldigt mycket folk, så jag hann tyvärr inte hälsa på alla som var där.

De tre stenkvarnarna. Något större än de kvarnar jag säljer – KoMo kvarnar.

Vi känner och doftar på det nymalda mjölet.

Jag hälsade på Beesham Soogrim – en kändis i surdegsbagarkretsar.

Karl från surdegsbageriet ”Bagaren och Bonden” i Malmö, som jag tidigare skrivit om. Bilden är suddig, men jag tycker ändå den är härlig.

Hans Larsson höll föredrag för oss om kultursorter. Initiativtagaren bakom Allkorn, och den som besitter alla kunskap om säd och kultursorter.

Här står jag med Emma Höök från Talldungens Gårdshotell i Brösarp. Det var första gången jag träffade henne, och vi hann inte prata så mycket. Nu i efterhand har jag googlat henne och hennes verksamhet – så fascinerande! Kolla in det här. Och så måste jag tillägga: Fru Höök är i verkligheten väldigt fager – och hon var väl den enda som bar upp utrustningen med någorlunda värdighet i behåll :).

Det går även att köpa hela korn från Limbacka kvarn – se hemsidan här. Och även att hämta direkt från kvarnarna både i Gissleberga och Limbacka utanför Varberg. Det är bara att kontakta dem.

Stort tack till Allkorns kassör Bengt-Göran som arrangerade evenemanget!

Kul bild som Kåre Sjöholm tog. Anteckningsblock i högsta hugg på väg att ta en selfie.

Leave a Reply