Lyxigt bageri vet inte om de har fullkorn i brödet

Jag är i Stockholm några dagar och passar självklart på att besöka nya surdegsbageri som öppnat. I ett av dessa lyxiga bagerier gick jag in för att köpa med mig ett bröd. Jag pekade på ett bröd och undrade om det var fullkornsmjöl i brödet. Expediten förstod inte vad jag menade. Jag försökte förklara, och undrade sen om hon visste andelen fullkorn i de olika bröden. Hon svarade ”det är 40% råg och 60% vete, alltså det är vanligt mjöl”. Jag förklarade igen vad fullkornsmjöl var, men hon förstod inte. Att det var skillnad på råg och vete, det visste hon, och att de sålde grovt Danskt bröd, men ungefär dit räckte kunskapen. Inte heller hennes kollega visste mer.

Det här gör mig faktiskt upprörd. Jag förstår att gemeneman som inte bakar och inte fått kunskapen, inte vet vad fullkorn är. MEN om man går in i ett bageri som stoltserar med att vara ett äkta surdegshantverk och de har personal som inte vet vad fullkornsmjöl är, känns det rätt hopplöst. Hur ska då en vanlig person som inte arbetar med bröd kunna lära sig att välja ett bra bröd, när de som borde vara experter inte har koll? Det är inte konstigt att det serveras Polarbröd som mellis på våra barns förskola, samtidigt som personalen tycker att de gör medvetna nyttiga val. Var har kunskapen försvunnit? Hur kunde kunskapen försvinna så snabbt?

Läs gärna ”Vad är fullkorn egentligen?”. Och nästa gång du handlar bröd på ett bageri, fråga om bröd med fullkorn!

Nu undrar ni klart hur brödet smakade. Det var väldigt syrligt, vilket var bra, för då fick det mer smak. Eftersom det var lite råg i brödet så gav även det en god smak. Enligt mina preferenser var det alldeles för låg andel fullkorn och för stor andel vitt mjöl, men det skulle säkert varit ett bra bröd att ha till maten. Det var bakat av proffs och både skorpa och inkråm var riktigt bra.

 

Comments 2

  1. Kerstin Björklund januari 2, 2018
    • Christine Heger januari 2, 2018

Leave a Reply