Lyckas med pretzels – ännu fler tips

Jag bakar pretzels varje år till en oktoberfest vi är bjudna till. Och varje år har jag ångest för att göra dem – de är knepiga. Detta året gick det dock över förväntan, även om jag inte är helt nöjd… Jag misslyckades inte med någon av de 13 jag bakade, vilket ju är riktigt bra, men inga av dem blev ”tipptoppsnygga”. Detta året läste jag noga mina föregående års artiklar med tips och råd, vilket var väldigt bra. Annars hade jag gjort flera misstag, för jag glömmer varje år hur det var man skulle göra. Du hittar receptet här, och fler tips här.

Efter årets bak kan jag lägga till ytterligare några tips för att lyckas:

  • Se till så att de inte jäser för länge. Hellre något underjästa än åt andra hållet. Har de jäst för mycket löses de lätt upp i vattnet och blir sladddriga. Då är det supersvårt att få upp dem ur det kokande vattnet i ett stycke. De förlorar formen lätt i vattnet om de har jäst lite för länge.
  • Lägg gärna in dem i frysen före du kokar dem. De behåller bättre formen om de är riktigt kalla.
  • Använd en rejäl grillspade för att få upp prezels från bakplåtspappret då de ska ner i det kokande vattnet. Man behöver dessutom vara snabb och inte tveka när man lyfter upp dem från bakplåtspappret. Tvekar man klibbar de fast i pappret.
  • Glöm inte att spray dem med vatten efter du tagit ut dem ur ugnen – annars får du inte rätt färg på dina pretzels
Är de bulliga i formen är det lättare, även om de inte blir lika snygga. Hade jag gjort om baket hade jag jäst dem mindre. Då hade de inte som ovan spruckit i det kokande vattnet. Hade jag jäst dem kortare tid hade jag även kunna göra dem något mindre bulliga, dvs något större och smalare.
Skyddsglasögon gäller!
En rejäl grillspade gör det enklare :-)

De är onekligen lite besvärliga att göra, men väl värt besväret när man väl lyckas. Och en utmaning är ju alltid kul!

Lycka till!

/Christine

Leave a Reply