100% fullkorn i bröd behöver inte ge kompakta bröd!
Många tror att bröd som är bakade med 100% fullkornsmjöl måste vara kompakta. De kan de vara, men de behöver inte vara det. Vill man ha ett luftigt bröd betyder det alltså inte att man måste välja bort fullkornsmjölet. Brödet på bilden är bakat med 100% fullkorn, 100% färskmalet, 100% kultursort (läs mer om kultursorter här). Om det blir luftigt eller inte har mycket att göra med bakteknik.
Jag är en stark förespråkare av fullkorn. Maler man ner hela sädeskornet utan att sikta bort något får man i sig alla nyttigheter som sädeskornet erbjuder. När man siktar försvinner stora delar av näringen och vitaminerna. För att inte tala om fibrerna. Väljer man dessutom att baka på ett valsat vitt mjöl, vilket är ett mjöl där man endast tagit tillvara det vita pulvret i sädeskornet, då finns det inte mycket näring kvar. Det vita pulvret blir man tjock av, det är smaklöst och fattigt på vitaminer och mineraler. Undvik det! Bröd kan vara så nyttigt om man bara väljer rätt mjöl! (Vill du läsa mer om fullkorn – ”Vad är fullkorn egentligen”)
Jag menar inte att ett ljust bröd aldrig har en plats på matbordet. Allt beror på vilket syfte man har med brödet. Äter man brödet till maten, kanske man vill ha ett lättare bröd än om brödet i sig ska vara det man blir mätt på. Däremot anser jag att man alltid ska ha i fullkorn. Både för smaken och näringen. För att få den bästa smaken och högsta andelen näring ska man satsa på ett färskmalet mjöl där säden är av en kultursort. Då ger man kroppen det allra bästa.
Comments 4
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Hej!
Om jag maler mitt egna vete. Räknas det då som fullkorn även om jag maler det två gånger och siktar det?
Om inte, när är det inte längre fullkorn?
I vissa recept kan man läsa stenmalet fullkornsmjöl 60
% . Anger procenten då malningsgraden?
Hej Ida,
Det är inte fullkornsmjöl efter du siktat det. Fullkorn är det bara när hela kärnan är med och inget är borttaget.
Då menar de sannolikt att de har 60% fullkornsmjöl och 40% siktat vetemjöl.
Hej!
Tack för lärorik blogg och bra websajt i övrigt. Jag hörde dig även på Meny i P1. Mycket intressant. Särskilt intressant tyckte jag det var detta med att Grahamsmjöl i butikerna typiskt är sammansatta av de olika delarna av kornet som valsats separat samt att klidelarna blir vassa och hämmar glutentrådarna.
Jag är nybliven hemmabagare som experimenterat en del med kombinationer av starka vetemjöl och olika sorters rågmjöl/-kross. Jag tycker jag nu får till ett skapligt luftigt bröd med upp till 40% råg.
Nu skulle gärna vilja testa/lära mig att baka endast med vetemjöl fullkorn. Mina erfarenheter att baka med typ kungsörnens grahamsmjöl är att det tyvärr blir torrt och kompakt. Innan jag köper en kvarn (av dig självfallet :-)) och mal mitt eget mjöl (som jag förmodar du rekommenderar :-)), har du något tips på vetemjöl 100% fullkorn jag kan köpa i butik eller på på nätet som lämpar sig brödbak (jag förmodar det ska vara finmalet och stenmalet)?
Brödet på bilderna ovan ser mycket luftigt ut för att vara 100% fullkorn. Det där skulle jag också vilka åstadkomma på sikt… Vilken kultursort är det du bakat brödet på? Jag förmodar det är en vetevariant eftersom det är så luftigt men färgen påminner mer om råg…
Hej,
Tack för din uppmuntran, och vad roligt att du är igång och bakar och provar dig fram! Jag minns inte vilket mjöl jag använde just den gången – och vad jag kan se står det tyvärr inte i artikeln. Jag kan tänka mig att det antingen är ölandsvete eller dinkel. Jag tycker färgen i regel blir mörkare brun av vete än råg, förutsatt att det är 100% fullkorn.
Testa att baka med ett finmalet fullkornsmjöl från Limbacka eller Warbro kvarn till exempel. Warbro kvarn har ett superfinmalet dinkelmjöl som är malt med virvelkvarn (en typ av stenkvarn). Med det mjölet kommer du garanterat få ett luftigt bröd.
Lycka till!