100% fullkorn i bröd behöver inte ge kompakta bröd!

Många tror att bröd som är bakade med 100% fullkornsmjöl måste vara kompakta. De kan de vara, men de behöver inte vara det. Vill man ha ett luftigt bröd betyder det alltså inte att man måste välja bort fullkornsmjölet. Brödet på bilden är bakat med 100% fullkorn, 100% färskmalet, 100% kultursort (läs mer om kultursorter här). Om det blir luftigt eller inte har mycket att göra med bakteknik.

Jag är en stark förespråkare av fullkorn. Maler man ner hela sädeskornet utan att sikta bort något får man i sig alla nyttigheter som sädeskornet erbjuder. När man siktar försvinner stora delar av näringen och vitaminerna. För att inte tala om fibrerna. Väljer man dessutom att baka på ett valsat vitt mjöl, vilket är ett mjöl där man endast tagit tillvara det vita pulvret i sädeskornet, då finns det inte mycket näring kvar. Det vita pulvret blir man tjock av, det är smaklöst och fattigt på vitaminer och mineraler. Undvik det! Bröd kan vara så nyttigt om man bara väljer rätt mjöl! (Vill du läsa mer om fullkorn – ”Vad är fullkorn egentligen”)

Jag menar inte att ett ljust bröd aldrig har en plats på matbordet. Allt beror på vilket syfte man har med brödet. Äter man brödet till maten, kanske man vill ha ett lättare bröd än om brödet i sig ska vara det man blir mätt på. Däremot anser jag att man alltid ska ha i fullkorn. Både för smaken och näringen. För att få den bästa smaken och högsta andelen näring ska man satsa på ett färskmalet mjöl där säden är av en kultursort. Då ger man kroppen det allra bästa.

Surdegsbröd bakat på 100% fullkornsmjöl, 100% färskmalet mjöl, 100% mjöl från en kultursort. Ett nyttigt, smakrikt och luftigt bröd.

Comments 4

  1. Pullman september 30, 2019
    • Christine Heger september 30, 2019
  2. Ida november 23, 2020
    • Christine Heger november 26, 2020

Leave a Reply