Luftiga & mjuka fullkornsfrallor bakade med jäst

Dessa frallor är vansinnigt goda. De är otroligt luftiga – fluffiga är faktiskt ett än bättre ord för att beskriva dem. Skorpan är mjuk och smaken är som om det vore en vetebullar trots att de är helt osötade. Det är den sura vispgrädden som gör det. Och det goda fullkornsmjölet förstås. Jag lovar att barnen kommer att älska dem!

Trots att jag är en inbiten surdegsbagare måste jag säga att sur grädde och jäst gifter sig bättre med varandra än med surdegen. Jag tycker att surdegesfrallor som innehåller sur grädde blir för syrliga och inte alls så milda som jag önskar att frallor ska smaka.

Frallorna är lätta att baka eftersom de är jästa med jäst, men jag använder lite mjöl så degen är lös. Detta gör att det blir lite svårare, men det är också det som gör att de blir så fluffiga och goda. Om du tycker det är knepigt, så tillsätt mer mjöl till dess du klurat ut hur du hanterar lösa degar.

Ingredienser, ca 30 frallor

1050 g kallt vatten

50 g ljummet vatten (som du löser upp jästen i)

2 dl gammal grädde

12 g jäst

22 g oraffinerat havssalt

800 g finmalent dinkelvetemjöl av fullkorn (Om du maler själv, mal på det finaste. Maler du inte själv kan du t.ex. köpa ett virvelmalet dinkelmjöl, eller ett finmalet stenmalet vetemjöl)

500 g siktat vetemjöl (Om du maler själv, så mal fint och sikta sedan med den finmaskiga sikten. Detta mjölet motsvarar ett lantvetemjöl där man siktat bort ca 17 %, t.ex Limbacka kvarns lantvetemjöl)

Recept

Lös upp jästen i det ljumna vattnet. Blanda ner jästblandningen i vattnet och grädden. Tillsätt saltet och fullkornsvetemjölet. Vispa till en slät massa. Tillsätt resten av mjölet och knåda försiktigt. Du kan använda en degblandare – knåda då degen på lägsta hastigheten.

Degen är lös och det är tack vare att degen är så lös som du kommer få så luftiga och fluffiga frallor Tror du att du kommer att ha svårt att hantera en så lös deg, så tillsätt mer mjöl redan nu. Man ska nämligen undvika att tillsätta mjöl i ett senare skede för då blir frallorna torra. Allt mjöl ska i med en gång.

Ställ degen svalt och låt jäsa i ca 3 timmar.

Sätt på ugnen på 225 grader. Förbered 4 stycken bakplåtar med bakplåtspapper eller smöra dem. Stjälp upp degen på ett bakbord. Använd en degskrapa och skär upp en lagom stor degbit. Forma degbiten till en rund bulle med hjälp av degskrapan. Undvik att trycka ut luften.

Om du får till snittsen så behöver du inget mjöl när du rullar bullarna utan kan bara använda degskrapan. Arbetar du med händerna istället för degskrapa behöver du använda mjöl för annars fastnar degen, som är väldigt lös, på händerna.

Jäs frallorna i 20 minuter. (Jag la ingen duk på frallorna under jästtiden eftersom de inte har mjöl på toppen. Vill du lägga en duk på dem, behöver du sikta över mjöl så att inte degen fastnar i duken). Grädda bullarna de 5 första minuterna med varmluftsugn, byt därefter till över/under värme. Grädda i totalt ca 10 minuter.

Som du ser på bilden blir frallorna ganska platta, det beror just på att degen är så lös. Ju bättre du formar varje fralla ju mindre flyter den ut. Jag tycker dock inte det spelar någon roll om de blir plattare – hade de flutit ut än mer (vilket kanske din gör) blir det som en tekaka istället ;-)
Källarfranska fullkorn

Läs gärna mer om lösa degar här.

Jag tror och hoppas att dessa kommer bli en favorit för familjen! Så fort grädden råkat bli gammal i kylen är det dags att baka ;-)

Lycka till!

/Christine

Leave a Reply