Luftiga fullkornsbröd
Jag har skrivit om detta tidigare, men jag tycker det tål att upprepas. Fullkornsbröd behöver inte vara kompakt. Bakar du med ett fullkornsvetemjöl som är riktigt finmalet kan brödet bli luftigt. Ett kompakt bröd får du om du skållar mjöl, använder en stor mängd råg, havre eller korn eller bakar med grovmalet fullkornsvetemjöl. Den typen av bröd är naturligtvis också väldigt goda, men undviker man fullkorn på grund av att man vill ha luftigare bröd så är det synd.
Det är mycket lättare att baka luftiga bröd med vitt vetemjöl, men vitt vetemjöl bör man försöka undvika. Byt istället ut delar av det vita mjölet till fullkornsmjöl. Byt ut mer och mer efter hand och efter ett tag kommer du lyckas att baka även luftiga fullkornsbröd.
Det fina med att mala sitt eget mjöl är att man själv kan bestämma hur fint eller grovt man vill ha det. Det är inte heller helt lätt att få tag på den finmaldhet som man vill ha i butiken. Jag maler med den här kvarnen.
På tal om finmalet fullkornsmjöl: har du provat virvelmjöl?
Nej, jag har inte gjort det, men skulle gärna vilja. Det står på min to-do-lista att köpa sådant mjöl. Vore kul att jämföra resultatet. :-)