Ljust rostebröd – tips

Vår dotter vill ha rostebröd. Det finns ju inte en chans att jag köper rostebröd från butiken, så jag sa till henne att jag kan baka ett till henne. Om även du vill kunna baka rostebröd som är nyttiga och som kanske ”lurar” ögat för något, så kommer här mina tips.

Till att börja med såg jag till att min surdegsgrund var riktigt mild. Det betyder att den inte är syrlig. För att få den mild måste den bli pigg snabbt – det är nyckeln. Sen valde jag att baka med fullkornsmjöl av dinkel. Dinkel ger ljusa bröd. Så även om man bakar med fullkornsmjöl ser bröden ljusa ut. Det finns vete som ger väldigt mörka bröd – färgvariationen är stor mellan olika vete.

50% av mjölmängden färskmalde jag jag superfint. Inget siktades bort utan hela dinkelkärnan var med. Resterande 50% siktade jag (du kan även köpa ett siktat stenmalet vetemjöl).

För att få det än bättre. Eller än mer likt ett rostebröd, kommer jag nästa gång grädda det ljusare. Den mörka skorpan gör att brödet ser mörkt ut fast det inte är det. Det påpekade vår dotter direkt :-). Jag kommer nog även testa att låta delar av degvätskan vara mjölk, så blir skorpan mjukar.

 

surdegsbröd

rostebröd

 

 

Jag bakar igen och gör det än bättre, så får du receptet :-)