Ett ljust fullkornsbröd – hur är det möjligt?

På bilden ser du ett surdegsbröd, ett fullkornsbröd. Rådande branschstandard säger att om brödet innehåller 50% fullkornsmjöl av den totala mjölmängden så får det kallas ett fullkornsbröd. Därför är detta ett fullkornsbröd. Har du någonsin sett ett så ljust bröd som kallas fullkornsbröd i butiken? Sannolikt inte. Bröden i butiken är färgade mörka för att se nyttiga ut. De flesta mörka bröd i butiken innehåller inte ens 50% fullkorn men är ändå mörka. De finns många mörka bröd som bara består av vitt valsat mjöl och överhuvudtaget inget fullkornsmjöl. Ofta skriver producenterna även t.ex. 20% fullkorn på förpackningen för att få använda ordet ”fullkorn” trots att de inte når upp till den rådande standarden på 50%. Då upplever kunden att de köper ett fullkornsbröd trots att de faktiskt inte gör det.

Mitt råd till dig är att vända på förpackningen och läsa innehållsförteckningen. Vitt valsat modern vetemjöl är inte bra vardagsmat. Det är som att äta socker. Läs gärna mer om det vita moderna vetemjölet här.

Detta är ett fullkornsbröd bakat med surdeg, men för mig är det ett ljust bröd även om det är 50% fullkornsmjöl i. Det här brödet har jag bakat för att ha till maten och till osten eftersom vi ska ha gäster ikväll. Till maten tycker jag 50% fullkorn räcker, så att inte brödet blir så tungt.

Leave a Reply