Lärdom av snittning och varför formningen är så viktig

Om du vill lära dig om varför man ska snitta bröd, kan du börja med att läsa här.

I ugnen spricker alltid brödet vid sin svagaste punkt. Det är därför ska m an snitta djupast där man vill att brödet ska spricka och grundast där man vill att dekorationerna ska vara intakta. På bilden ser du mitt surdegsbröd. Jag har gjort ett djupt tvärsnitt där jag vill att det ska spricka som mest, och grundare snitt där jag dekorerat med ax. I ugnen sprack det där jag gjort det djupare snittet, men det sprack även upp på kortsidan. Sprickan på kortsidan hade jag inte planerat.

När jag formade brödet tänkte jag ”undra hur kortsidan blir”, just därför att jag inte täppte till den glipa som fanns på ena kortsidan – jag formade ett ovalt surdegsbröd. Jag lämnade ena kortsidan med ett ”öppet sår”.

När man formar en deg och spänner den översta delen av degen till en spänd yta, kommer man någonstans överlappa degen och fästa den. I regel gör man det på undersidan av brödet. Därmed syns aldrig överlappningarna och de fästena kan heller inte spricka i ugnen då de är på undersidan. Kortsidorna däremot är ju fria och kan spricka precis som ovansidan. Därför måste man se till så att fästet på kortsidan är ordentligt gjort. Jag brukar dra ”kortsidedegen” ner under brödet, så att även den delen fäst på undersidan.

På bilden ser du sprickan på kortsidan. Här hade jag inte fäst degen på kortsidan ordentligt efter det att jag format den klart. I regel gör jag det när degen redan ligger i brödkorgen, men i detta fall lät jag den vara.

Lärdomen från detta är att formningen återigen är så betydelsefull. Vill man ha kontroll över var degen spricker måste man vara noga med var man fäster degen. Likaså kan man inte spänna degen hårdare på vissa ställen och lösare på andra ställen om du vill ha en förutsägbar sprickning.

Vill du lära dig mer om detta så kolla in min online surdegskurs "Lär dig baka luftiga surdegsbröd med fullkornsvetemjöl"

Lycka till med bakningen!

/Christine