Långjästa rågfrallor bakade med jäst och hela rågkorn
Här har du som ännu inte bakar med surdeg ett recept på rågbullar som har flera av de goda bakterier som surdeg annars ger. Tack vare att rågkornen fermenteras och att det är en lång jäsningen blir frallorna grymma för mage och tarmar och riktigt hälsosamma. De är enkla att baka, men kräver lite tid. Det fina är att du kommer lyckas direkt!
Frallorna blir något litet syrliga, vilket ger en mer mustig fralla. Rågkornen ”flyter även in” i frallan, så barn som eventuellt är petiga med allt nyttigt kommer knappt märka dem.
Ingredienser
60 g hela rågkärnor – läs mer nedan om var du får tag i det.
700 g vatten
5 g jäst + 50 g ljummet vatten
16 g oraffinerat havssalt
200 g finmalen råg
700 g skitat vetemjöl
Recept ca 30 bullar
Lägg de hel rågkärnorna i blöt. Häll på dubbel stå mycket vatten. Låt rågen stå i 3 dygn i rumstemperatur. När rågen har stått i tre dygn kommer det lukta något syrligt, vilket är ett tecken på att fermenteringen är igång.
Lös upp jästen i 50 g ljummet vatten. Blanda ner jästblandningen i 700 g vatten (inklusive den vätska som blir över från blötläggningen av rågen). Häll även ner rågkärnorna, saltet och den finmalda rågen. Vispa ihop. Häll ner vetemjölet och blanda ihop (du kan använda en köksassistans om du vill, annars bara blanda för hand). Orkar du knåda kan du göra det. Jag gjorde inte det. Jag blandade endast ihop och det blev bra bullar ändå. Låt stå och jäsa i drygt en timme i rumstemperatur. Ställ in hela bunken i kylen till nästa dag. Vet du med dig att du har väldigt kallt i kylen, så låt degen komma igång ordentligt med jäsningen i rumstemperatur före du ställer in den i kylen.
När du tar fram bunken, så säkerställ att jäsningen är klar. Allt beror på hur kallt du haft i kylen. Om du inte tycker att degen jäst tillräckligt, så låt stå i rumstemperatur ytterligare.
Forma bullar på en plåt (det går åt tre plåtar) och låt jäsa i tre timmar (beroende på hur varmt det är).
Grädda frallorna i 230 grader i ca 10 minuter.
Tittar du noga, så ser du de hela rågkornen.
Få tag i hela rågkorn
Du som inte brukar köpa hela korn (du kanske inte har en kvarn), behöver inte köpa så stora mängder om du inte vill. Dels har jag en sida med länkar på var man kan köpa hel säd (så köper du säd), men jag surfade även snabbt på hel råg och fick fram ett antal webbutiker som sålde råg i 500 g påsar utan så hög fraktavgift. SaltåKvarn har även mindre påsar med råg, men det kanske inte finns i just din butik.
Lycka till med baknigen!
/Christine