Långjästa nässelfrallor till frukost – bakade med jäst!

Nässlorna är som godast på våren. Plocka de översta delen av nässlan, så vida den inte är helt ny, då kan du ta hela nässlan. Det viktiga är att inte få med den grova stammen. Brännässlan innehåller mycket mineraler och vitaminer och är en riktig dunderväxt för kroppen.

På bilden ser man inte att bullarna faktiskt skiftar i grönt, men det gör de!

Nässlorna är som godast på våren. Spröda och sprängfyllda med vitaminer

Nässlorna är som godast på våren. Spröda och sprängfyllda med vitaminer.

Dessa frallor är bakade på jäst, vill du hellre baka med surdeg hittar du receptet här. På bilden med frallorna är de med linfrö bakade med jäst och de med psylliumfrön (små svarta prickar) bakade med surdeg.

Ingredienser

285 g ”nässelsoppa” – förvällda nässlor
250 g vatten
10 g ekologisk jäst
250 g finmalen dinkelfullkornsmjöl
400 g siktat vetemjöl (använd t.ex. SaltåKvarns siktade stenmalda vetemjöl, om du inte maler själv
1 dryg tsk salt

Recept

Plocka nässlor – ju fler ju mer smak på bullarna. Koka upp nässlorna med vatten. Täck dem inte helt med vatten, utan låt dem delvis ångkoka. Mixa med en stavmixer eller liknande. Det blir som en tjockare soppa. Totalt hade jag 285 gram av den här soppan i degen.

Häll i ytterligare vatten (250 g) i nässelsoppan och se till så att vätskan blir ljummen. Smula ner jästen och låt den lösas upp. Häll i salt och fullkornsdinkelmjöl, vispa till en jämn smet. Häll i resten av det siktade vetemjölet och blanda till en jämn deg (använder du valsat vetemjöl köpt i butik kan du knåda rejält, annars ska du behandla degen mer försiktigt för att inte förstöra glutentrådarna).

Låt stå i rumstemperatur och vila i 30 minuter. Stretcha degen genom att stretcha ett hörn i taget och vik det inåt. Låt vila i 30 minuter till i rumstemperatur (om det redan jäst mycket, ställ in bunken i kylen med lock), stretcha degen ytterligare en gång. Ställ in hela bunken med lock i kylen över natten.

På morgonen

Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen på ett lättmjölat bakbord. Knåda inte degen utan formar till bullar och lägg på en plåt – minimalt med extra mjöl. Vill du få mer ”levande” bullar likt på bilden skär då bara upp bitar från degen utan att forma dem (och utan att använda mjöl), lägger på en plåt och gräddar direkt. Det bästa resultatet får du om du gräddar bullarna på en baksten, ett bakstål eller en uppvärmd plåt. Har du en pizzaspade använd gärna den, annars kan du förbereda bullarna på ett bakplåtspapper och sen dra över hela bakplåtspappret på en uppvärmd plåt. Snitta gärna bullarna för att få en vacker spricka – behöver du en bra snittkniv hittar du den här.

Jag garnerade med linfrö för att det är vackert utan att det tar smak från nässlorna. Eftersom du inte använt något mjöl när du delade upp degen till bullar, är det enkelt att få linfröna att fastna.

Grädda i ca 10 minuter.

Förvällda nässlor. Som en tjock soppa.

Förvällda nässlor. Som en tjock soppa.

Den totala vätskan. Vatten och den tjocka "nässelsoppan"

Den totala vätskan. Vatten och den tjocka ”nässelsoppan”

Nässeldeg

Nässeldeg

Till vänster är det nässelfrallor bakade på surdeg och till höger är det långjästa nässelfrallor bakade på jäst

Till vänster är det nässelfrallor bakade på surdeg och till höger är det långjästa nässelfrallor bakade på
jäst. Utseendemässigt väldigt lika men i smak och konsistens är de olika. Surdegsfrallan är segare och smakar mer. Båda är självklart väldigt goda och riktiga vitaminbomber.

 

Leave a Reply