Långjästa fullkornsfrallor – recept

Vill man inte baka med surdeg kan man istället använda väldigt lite jäst. När degen får jäsa länge bildas smak. Jäsningen tar tid, men det är det värt. Det här receptet på frallor är verkligen enkelt. Du behöver inte ens knåda degen. Du behöver dock sätta degen långt i förväg. Vill du har frukostfrallor på söndagen, så är ett tips är att sätta degen på lördag eftermiddag, låta den jäsa i rumstemperatur över dagen. Stopp sedan in degen i kylen över natten och grädda frallorna på söndag morgon.

Frallorna blir mustiga med en härlig krispig variation i konsistensen tack vare den grovmalda dinkeln.

Ingredienser (jag glömde räkna, men ca 20 frallor beroende på hur stora du gör dem)

1000 g vatten
4 g jäst
0,5 dl ljummet vatten (som du löser upp jästen i)
19 g havssalt
700 g lätt siktad vetemjöl (Maler du själv kan du sikta med den mellersta storleken på elsikten. Köper du mjöl, så är Warbro kvarns rustic ett lättsiktat mjöl* som jag verkligen kan rekommendera)
200 grovmald dinkel (maler du inte själv kan du använda vetekross)
350 g siktat vetemjöl (jag använde dinkel)

*ett lättsiktat mjöl – då menar jag ett stenmaletmjöl där inte allt kli siktats bort

Recept

Dag 1

Lös upp jästen i en halv deciliter ljummet vatten. Mätt upp 1000 g kallt vatten och häll ner den upplösta jästen. Vispa runt. Tillsätt salt och 2/3 av det lättsiktade vetemjölet. Vispa till en jämn smet. Lyft upp vispen. Tillsätt resten av mjölet och blanda med händerna. Det räcker att blanda ihop allt, du behöver inte knåda. Låt stå i 30 minuter med lock i rumstemperatur. Lyft degen från kanterna med våta händer och stretcha och vik degen in mot mitten. Upprepa från fyra olika håll. Låt stå i 45 minuter. Upprepa vikningsmomentet och låt sedan degen stå med lock i rumstemperatur i 4 timmar (använder du färskmalet mjöl kan du låta degen jäsa kortare tid). Degen ska ha kommit igång att jäsa ordentligt utan att vara färdigjäst. Stoppa in hela bunken med lock i kylen.

Dag 2

Sätt på ugnen på 250 grader. Ha du ett bakstål eller sten, så värm upp det. Ta fram bunken ur kylen. Lossa degen från kanterna med en våt degspatel. Stjälp upp degen på ett omjölat bakbord. Skär upp degklumpar med degspateln och forma dem till runda bullar med degspateln – du behöver inget mjöl. Med en degspatel är det lättare att forma bullarna utan mjöl såvida du har ett slätt underlag. Lägg på ett bakplåtspapper. Har du tid så låt bullarna stå och jäsa i 40 minuter, hinner du inte kan du grädda dem på en gång. Snitta dem med ett kryss (precis innan du för in dem i ugnen) och för in dem i ugnen ovanpå bakstålet eller stenen, ställ annars in hela bakplåten i mitten av ugnen. Grädda i ca 8-10 minuter beroende på hur stora bullar du gjort

*ett bakstål gör att du får bättre och jämnare värme underifrån och därmed blir frallorna eller bröden högre.

Frallorna är superlätta att göra, de kräver bara planering. Desstuom ger de näst intill noll disk.

Det blir väldigt mycket lättare om du snittar med en bra snittkniv. Den ska vara vass och framför allt tunn. En riktigt bra snittkniv hittar du här.

 

 

 

 

 

 

Comments 4

  1. Jennie Johannesson maj 16, 2022
    • Christine Heger maj 21, 2022
  2. Else Johansson maj 21, 2019
    • Christine Heger juni 10, 2019

Leave a Reply