Långjäst bröd

Många vill gärna komma igång och baka bröd, men tycker det är svårt. Speciellt surdegsbröd är en utmaning. Min bästa rekommendation är att börja baka med jäst innan man ger sig på att baka med surdeg. Då får man en känsla för degen, och man kan njuta av att lyckas direkt.

Genom att baka ett bröd med lite jäst som får jäsa länge, får du mer smak än med en kortare jäsning. Med det här receptet (som jag postat tidigare) behöver du inte ens ha en hushållsassistent och det blir minimalt med disk. Testa!

Ingredienser till 2 bröd
1 liter vatten
15 gram ekologisk jäst
420 gram fullkornsdinkel (maler du hela korn, mal på den finaste inställningen)
800 gram vetemjöl special
2 tsk salt

Recept

Lös upp jästen i ljummet vatten i en stor bunke

Blanda med händerna i hälften av mjölet och sedan resterande. Knåda inte utan bara blanda till du har en jämn deg. Tillsätt därefter salt

Sätt på ett lock på bunken och låt stå på varmt ställe (t.ex. på golvet om du har golvvärme) i 3o minuter.

Lossa degen från kanterna med en degskrapa doppad i vatten. Lyft sedan halva degen med våta händer (lossa den försiktigt från botten) – vik den mot mitten. Degen ska stretchas, men inte gå sönder. Upprepa åt alla håll. Låt vila 30 minuter

Efter första vikningen.

Efter första vikningen.

Upprepa vikningarna. Låt sedan vila ytterligare 30 minuter. Totalt låter du degen vila 30×3 minuter, och viker degen efter varje vila

Sätt in hela bunken med lock i kylen, och låt den jäsa där till nästa morgon

Precis uttagen ur kylen på morgonen

Precis uttagen ur kylen på morgonen

På morgonen: mjöla bakbordet. Lossa kanterna i bunken med en våt degskrapa och för sedan försiktigt ut degen på bakbordet. Försök att inte stretcha degen så att den går sönder. De många luftbubblorna vill du behålla

Stjälper försiktigt upp degen på bakbordet

Stjälper försiktigt upp degen på bakbordet

Dela degen i två delar och forma dem till två avlånga bröd och lägg dem i formar. Om du inte har brödformar kan du lägga dem på en djup bakplåt och stötta upp bröden (se bild nedan). Knåda inte och använd lite mjöl. Lägg en handduk över och låt jäsa i en knapp timme.

Den här bilden är från ett annat bak, men bara så att ni förstår vad jag menar med "stöttor"

Den här bilden är från ett annat bak, men bara så att ni förstår vad jag menar med ”stöttor”

Grädda bröden på nedersta falsen i 250 grader i ca 30 min. Häll kokhett vatten i stålkopp (t.ex. ett decilitermått) och ställ på botten av ungen, så avger det ånga. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ca 30 minuter till – ta ut vattnet. Ta ut dem och knacka på undersidan. Låter det ihåliga är de klara

*glöm inte ta bort eventuella stöttor från bakplåten innan du gräddar bröden.

 

 

 

Comments 3

  1. Kerstin Nordin april 25, 2020
    • Christine Heger april 25, 2020
  2. Robert januari 22, 2023

Leave a Reply