Prova ett nytt bröd och må bra av bröd

Jag tröttnar inte på att äta bröd. Det är så otroligt gott! En smörgås med ost och en kopp te – för mig finns det knappt något godare. Eller som på bilden, tomat och avokado, och sen en ”efterrättsmörgås” med honung – så gott! Många äter inte bröd eftersom de upplever att de blir tjocka av bröd. Och många undviker bröd för att de mår dåligt av brödet. Det tål att upprepas: det är skillnad på bröd och bröd. Väljer man bara rätt bröd behöver man varken bli tjock eller må dåligt såvida man inte har celiaki.

Köper du ett luftfyllt påsbröd i butik fyllt med tillsatser och bakat på modernt valsat vetemjöl där endast det vita pulvret används, då kommer du sannolikt både må dåligt och bli tjock – läs mer om det här och här. Men istället för att avstå bröd, prova att äta äkta surdegsbröd bakat på äldre kultursorter och se hur du mår då. De äldre kultursorterna är inte framförädlade för att ge hög avkastning och fluffiga bröd som utvecklar stora mängder gluten. De är istället fyllda med närig och på ett naturligt sätt anpassade till det klimat där de odlas. Fråga efter bröd bakat på t.ex. dinkel, ölandsvete, enkorn, emmer, svedjeråg nästa gång du ska handla. Eller bor du som jag på en ort utan ett äkta surdegsbageri, så finns det ingen annan lösning än att börja baka själv. Det är så värt det!

Surdegsbröd bakat på färskmalet fullkornsmjöl av Ölandsvetemjöl, råg och siktat Ölandsvetemjöl. I väntan på lämpligt pålägg – så gott!

Leave a Reply