Det vita vetemjölet gör dig tjock och sjuk – det finns bättre alternativ

Ett av problemen med det vita moderna vetemjölet är att det är näringsfattigt. Ett annat problem är att mycket tyder på att konsumtionen leder till sjukdomar. Ett tredje är att man blir tjock av det. Så varför produceras så stora mängder modernt vitt vetemjöl?

Det moderna vetet är framförädlat för att ge hög avkastning, bröd som är lätta att baka och för att förhindra sjukdomar i vetefälten. Fokus har inte varit på näring och mångfald, och det är här det brister. Resultatet av den här utvecklingen är att det moderna vetet kräver besprutning och konstgödsel för att hålla sig friskt och ge den avkastning som krävs.

Jag tycker bilden av vetefältet kan jämföras ”hidden hunger”. Fältet ger hög avkastning men lite näring – mycket säd, men lite innehåll. Det innebär att vi måste äta mycket för att få i oss tillräckligt med näring. Om vetefältet istället avkastat mindre men varit mer näringsrikt, hade vi kunnat äta mindre för att få i oss samma mängd näring. Då hade vi inte behövt bli tjocka. Läs mer om resonemanget här – ”Hungrig och otillfredställd – därför är vi tjocka”

Sjukdomar såsom fetma och diabetes eskalerar och blickarna riktas nu mot det moderna vita mjölet. Det finns alternativ, men som konsument måste man vara påläst för att ta rätt inköpsbeslut. Till att börja med ska man i så stor utsträckning som möjligt avstå från det vita moderna vetemjölet som bas, ofta kallat kärnvetemjöl, och istället välja fullkorn. Utöver det ska man ses sig om efter ett bättre mjöl. Mjöl som är malt på kultursorter är betydligt mer näringsrikt och oftast odlat ekologiskt. Läs mer om kultursorter här.

Nästa artikel jag tänker skriva i ämnet handlar om gluten och hur det moderna vita mjölet ställer till det. Håll utkik.

På bilden ser du två bröd bakade med enbart kultursorter. Det mörkare är bakat med 100% fullkornsvetemjöl och det ljusare övre är bakat med svedjeråg av fullkorn, fullkornsdinkelmjöl och siktat dinkelmjöl.

Leave a Reply