Kostfiber skapar rätt fett som gör dig nätt

Det tjatas om fiber. Det deklareras stort på var och varannan vara i matbutiken. 5% fiber, 10% fiber, 15% fiber. Det är väl bra då, det där med fiber? Bra för matsmältningen, och sen fyller det väl upp i magen också så att jag äter mindre. För så är det väl? Det är väl därför jag ska välja paketet som deklarerar fiberinnehåll?

Fiber säljer

Industrin har förstått att fiberinnehåll säljer. Frågan är hur pass väl konsumenterna känner till varför de ska äta fiberrik kost. När jag växte upp lärde jag mig att fiber var bra för matsmältningen. Var jag hård i magen skulle jag äta fiber. Och under tonåren tänkte jag att fiber var bra bukfylla som inte gjorde mig tjock, så jag hällde kruskakli i allt möjligt. Jag tror fortfarande att det är den rådande kunskapen bland konsumenter idag, och få vet att fiber har så mycket större betydelse än så.

Kostfiber hjälper oss hålla vikten

Kostfiber, vilket är det begrepp forskare använder för fiber, hjälper oss att hålla vikten och förbättrar vår ämnesomsättning. Och för överviktiga som ligger i riskzonen för diabetes typ 2, kan kostfiber spela en avgörande roll. Överviktiga som har en ökad nivå av fettsyror i blodbanan har svårare att ta hand om sockret som kommer ut i blodet. Insulinet som ska ta hand om sockret, räcker inte till. Högt kostfiberintag förbättrar ämnesomsättningen genom att sänka socker- och kolesterolnivåerna i blodet.

Kostfiber består av kolhydrater. Dessa kan inte brytas ner i tunntarmen. I tjocktarmen däremot tar bakterier hand om kostfibrerna och producerar kortkedjiga fettsyror. Ett flertal studier indikerar att det är just dessa korta fettsyror som har de hälsobringande effekterna på kroppen, snarare än kostfiber i sin helhet. Det har visats sig att förekomsten av kortkedjiga fettsyror leder till lägre nivåer av socker och fett i blodbanan.

Fullkornsbröd fantastisk källa till kostfiber

När du maler eget mjöl, maler du ner hela kornet och kan baka ett riktigt fullkornsbröd rikt på kostfiber. Inget går förlorat, och dessutom behåller du alla näring – läs mer om det här. Däremot är det mörka bröd du köper i butik i regel inte bakat på fullkornsmjöl, även om lite kli säkert är tillsatt. Det mörka brödet betyder oftast att det vita mjölet är färgat för att se nyttigt ut – läs mer om det här. Det är även skillnad på fiber och fiber, så låt dig inte luras – läs mer om det här. Bröd är en fantastisk källa till kostfiber och hjälper dig att hålla vikten, men välj rätt bröd!

Källa: Studies in beta cells and adipocytes in the context of obesity and T2D, Heimann, Emilia, 2014

Danskt rågbröd

Danskt rågbröd

Leave a Reply