Hembakta korvbröd på färskmalet fullkornsmjöl

Det är kalas hos oss och barnen ska få grillad korv. Jag har bakat korvbröden själv, vilket var riktigt enkelt och smidigt. Korvbröd känns lite som våffelsmet. Våffelmixen köper man i butik av gammal vana, när det egentligen är busenkelt att göra det själv. Nu kräver det något lite mer tid att baka egna korvbröd jämfört med att blanda ihop en våffelsmet, men det är faktiskt väldigt enkelt.

Jag bakade de här korvbröden på jäst, men valde att ta en väldigt liten mängd jäst och istället låta dem jäsa längre. Jag hade ca hälften färskmalet fullkornsmjöl av Ölandsvete och hälften stenmalet siktat vetemjöl. Fullkornsmjölet ger mycket mer smak till korvbrödet och gör dem självklart även betydligt nyttigare. Dessutom, inga tillsatser och inga konstigheter.

Korvbröden är perfekta att ha i frysen och ta fram när du behöver dem.

Ingredienser, ca 34 korvbröd

7 dl mjölk
15 jäst
40 g smör
350 g fullkornsvetemjöl (jag använde Ölandsvete, men det går bra att byta ut till annat fullkornsmjöl, t.ex. dinkel)
425 g siktat skenmalet vetemjöl
2/3 tsk salt

Recept

Smält smöret och låt det svalna. Blanda ner jästen i ljummen mjölk och blanda ut den väl. Häll ner smör och hälften av mjölet och blanda ihop. Häll i salt och resten av mjölet. Blanda till en jämn deg. Låt jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur.

Stjälp upp på ett bakbord. Dela och forma med lätt hand till avlånga korvbröd. Använd så lite mjöl som möjligt. Låt jäsa i ca 30 minuter på en bakplåt. Pensla med ett uppvispat ägg precis före gräddning.

Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 8-10 minuter.

 

Comments 2

  1. Karin mars 9, 2020
    • Christine Heger mars 11, 2020

Leave a Reply