Kornbröd med hela korn för jämnare blodsocker
Jag har tidigare skrivit om sädesslaget korns fantastiska egenskaper. Korn har förmågan att minska vår aptit, jämna ut vår blodsockernivån och förhindra allvarliga sjukdomar. Läs mer om det här.
I den forskningrapport som Lunds universitet kom ut med, var utslaget som de fick i undersökningen baserat på bröd bakat på hela korn av sädesslaget korn. Jag har därför tagit fram ett recept på hela kornkärnor (som delvis är baserat på det rågbröd jag postat tidigare). Det blev otroligt mustigt och gott och man håller sig mätt länge. I detta fall valde jag att baka med surdeg eftersom surdegsbröd i sig även har en positiv effekt på blodsockret.
Se även tidigare recept bakat på korn – kornkringlor.
Ingredienser till 1 bröd
Dag 1
150 g hela korn
2,5 dl 90 gr vatten
200 g finmald råg
0,5 dl surdeg
3 dl vatten
Dag 2
250 g finmalt vete
1 tsk salt
2 msk vatten
finmalt vete till utbaket (var sparsam annars riskerar brödet att bli torrt)
Recept
Dag 1
Häll 90 graders vatten över den hela kornen och rör om. Låt stå över natten. Blanda i en annan bunke surdeg, vatten och den finmalda rågen. Degen är ganska lös. Låt jäsa över natten.
Dag 2
Blanda ner kornen och även den överblivna vätskan i fördegen från dagen innan. Tillsätt vatten, finmalt vete och salt. Knåda degen några minuter. Degen är kladdig. Låt jäsa i rumstemperatur över dagen.
Forma ett bröd med hjälp av vetemjölet och lägg i en 2 litersform. Bearbeta inte degen mer än nödvändigt. Degen är kladdig. Låt jäsa cirka 1 timme. Hur länge de ska jäsa beror både på hur aktiv surdegen är och hur varmt det är i rummet.
Sätt in formen längst ner i ugnen på 250 grader. Sätt en kopp med kokande vatten på plåten eller direkt på botten av ungen för att få ånga. Sänk värmen till 180 grader efter en kvart. Grädde totalt ca 60 minuter. Tag gärna ut bröden ur formarna de sista 10 minuterna. Om du har en termometer, så ska brödet vara 98-100 grader när det är klart.
Comments 8
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Har tidigare köpt helt korn från Saltå kvarn men de har slutat tillverka det. Vet någon var man kan hitta helt korn?
Hej Stefan,
Wästgötarna, har du kollat med dem?
Förlåt att jag inte svarat men kommentarsfältet är spammat :(
Hej, Det står att man ska blanda i vetemjöl två gånger i texten. Rågmjölet är utelämnat i texten (men inte i ingredienslistan). Jag blev fundersam när det stod att man skulle forma ett bröd med vetemjölet. Det hade jag ju redan blandat in. Nu får det bli brödformning med lite råg/vetemjöl på slutet, för jag vill inte ha för mycket vetemjöl.
Hej Erik,
Jag kan inte se att något i fel. Första dagen blandar du i rågmjölet. Inget vete. Andra dagen vete i degen och lite till utbaket. Jag förstår inte vad du menar. Lycka till med baket i alla fall :-)
Hej! Provade detta recept fast med färdigmalet mjöl, men måste ändå vara något som inte stämmer. Degen fick konstisens som lös havregrynsgröt ungefär – inte kletig utan rinnig. Tillsatte en hel del vetemjöl extra och fick ihop en fortfarande väldigt lös deg som dock gick att hälla upp i formar och grädda. Kanske jag som mätte fel? Dock får jag ”vattenkvoten” till 121% mot runt 70-80% som det brukar vara. Och det står dessutom i texten att jag ska tillsätta 6 dl vatten – men inte i måttangivelserna.
Brödet blev dock riktigt gott så jag ska fortsätta med hela korn!
Hej Johan,
Det var ett tag sedan jag bakade det här brödet. Precis som du säger står det i texten 6 dl men endast 3 dl i ingredienserna – ett tydligt fel. 6 dl är på tok för mycket vatten – jag har skrivit fel. Jag ska baka om det här receptet och säkerställa att det är korrekt, men ändrar felet redan nu. Tack för att du uppmärksammade mig på det!
Låter bra! Men för tydlighet skull så blir det löst även med tre dl, som jag tog. Ska prova en variant av ditt andra brödrecept med grovkrossade korn också – och kanske ombak av detta när du kollat igenom receptet!
Tack! Det ska vara löst, men frågan är hur löst det är. Jag måste baka om innan jag kan svara på det. Det var ju i alla fall bra att det blev bra till slut :-)