Kornbröd med hela korn för jämnare blodsocker

Jag har tidigare skrivit om sädesslaget korns fantastiska egenskaper. Korn har förmågan att minska vår aptit, jämna ut vår blodsockernivån och förhindra allvarliga sjukdomar. Läs mer om det här.

I den forskningrapport som Lunds universitet kom ut med, var utslaget som de fick i undersökningen baserat på bröd bakat på hela korn av sädesslaget korn. Jag har därför tagit fram ett recept på hela kornkärnor (som delvis är baserat på det rågbröd jag postat tidigare). Det blev otroligt mustigt och gott och man håller sig mätt länge. I detta fall valde jag att baka med surdeg eftersom surdegsbröd i sig även har en positiv effekt på blodsockret.

Se även tidigare recept bakat på korn – kornkringlor.

Ingredienser till 1 bröd
Dag 1
150 g hela korn
2,5 dl 90 gr vatten

200 g finmald råg
0,5 dl surdeg
3 dl vatten

Dag 2
250 g finmalt vete
1 tsk salt
2 msk vatten
finmalt vete till utbaket (var sparsam annars riskerar brödet att bli torrt)

Recept
Dag 1
Häll 90 graders vatten över den hela kornen och rör om. Låt stå över natten. Blanda i en annan bunke surdeg, vatten och den finmalda rågen. Degen är ganska lös. Låt jäsa över natten.

Dag 2
Blanda ner kornen och även den överblivna vätskan i fördegen från dagen innan. Tillsätt vatten, finmalt vete och salt. Knåda degen några minuter. Degen är kladdig. Låt jäsa i rumstemperatur över dagen.

Forma ett bröd med hjälp av vetemjölet och lägg i en 2 litersform. Bearbeta inte degen mer än nödvändigt. Degen är kladdig. Låt jäsa cirka 1 timme. Hur länge de ska jäsa beror både på hur aktiv surdegen är och hur varmt det är i rummet.

Sätt in formen längst ner i ugnen på 250 grader. Sätt en kopp med kokande vatten på plåten eller direkt på botten av ungen för att få ånga. Sänk värmen till 180 grader efter en kvart. Grädde totalt ca 60 minuter. Tag gärna ut bröden ur formarna de sista 10 minuterna. Om du har en termometer, så ska brödet vara 98-100 grader när det är klart.

Comments 8

  1. Johan Karlsson mars 18, 2018
    • Christine Heger mars 18, 2018
      • Johan Karlsson mars 19, 2018
        • Christine Heger mars 19, 2018
  2. Erik Forsberg april 16, 2020
    • Christine Heger april 16, 2020
  3. Stefan Blom november 2, 2022
    • Christine Heger januari 8, 2023

Leave a Reply