Knepen för att lyckas med pretzels

Precis som förra året blev jag inbjuden på oktoberfest inklusive pretzels. Kul tänkte jag, det gör jag i en handvändning. Jag satte igång och allt gick bra till dess det var dags för pretzelbadet. Då mindes jag att jag året före bakat dem tre gånger innan de blev bra. Under vägens gång hade jag kommit underfund med tricksen för att lyckas. Tyvärr mindes jag dem inte i år – inte förrän det var för sent. Otroligt irriterande. (När jag stod där och var som argast knackade det på dörren och jag fick ett spontant besök. Jag var tvungen att säga ”jag är på riktigt dåligt humör, så kommer du in i bakstudion är det på egen risk”. Ilskan rann dock snabbt bort efter att besöket tvekat en kort stund utanför bakstudion. Som tur är har jag egenskapen att bli glad lika snabbt som jag blir arg ;-)).

Receptet som jag postade förra året är perfekt och med komplettering av mina bästa tips för att lyckas kommer det gå som en dans (och rädda dig från onödig ilska).

Här finns ett perfekt pretzel recept. Och för att ni ska slippa göra samma misstag kommer här mina två enkla men ovärderliga tips:

  • Gör inte för stora och smala pretzels. Hellre något mindre och knubbiga – jag gör dem på 85 gram stycket likt receptet men rullar inte rullarna så smala. Är de för smala och stora är de hopplösa att lyfta ur grytan utan att de gå sönder.
  • När du rullat ihop rullen till en pretzel lägg den på ett bakplåtspapper rikligt mjölad på undersidan. Pretzeln klibbar nämligen fast i botten och när det är dags att lyfta den till badet går den sönder.

De är galet goda. Mjuka inuti, sega och knapriga – allt precis som de ska vara. Och jag garanterar dig att de kommer bli en succé på festen!

Leave a Reply