Knäckebröd på färskmalet kornmjöl – recept

Ni som även följer mig på Instagram vet att jag är inne i en knäckebrödsperiod. Så krispigt och gott! För en tid sedan bakade jag knäckebröd på råg och nu var det dags för korn. Jag har vid flera tillfällen skrivit om korns hälsosamma egenskaper, och i knäckebröd är korn en klassiker (du kan läsa här och här om hälsa och korn).

Det är lätt att blanda ihop degen till surdegsknäckebröd, och jag inbillar mig att det är stört omöjligt att misslyckas. Det som kan bli fel är att man kavlar för tjockt eller ojämt så att de blir brända i ugnen. De krävs att man kavlar tunt för att det ska bli gott, för annars blir de alldeles för hårda att bita i.

Ingredienser

250 g färskmald korn, fullkorn (jag malde nakenkorn från Vankiva)
250 g färskmalet fullkornsvetemjöl (jag malde Dinkel från Wästgötarna)
370 g vatten
1/2 dl surdeg
8 g havssalt

Du behöver en vanlig kavel och en kruska kavel

Recept

Dag 1

Vispa ner surdegen och saltet i vattnet. Tillsätt mjölet och blanda ihop allt med händerna. Låt stå i rumstemperatur till dess du ser att degen börjat jäsa. Ställ den därefter kallt till nästa dag.

Dag 2

Dela upp degen i lagom stora bitar så att de täcker en bakplåt. Jag var rationell, men vill du har runda med hål i, är det klart än lyxigare. Kavla ut tunt på mjölat bakbord – använd fullkornsvetemjöl till utbaket. När du kavlat klart, kavla en sista gång med kruskaveln. Grädda i 200 grader i ca. 10 minuter. När alla är färdiggräddade, lägg in dem i ugnen och låt dem torka på eftervärmen.

De behöver vara tunt kavlade för att inte upplevas för hårda i munnen.

Vill du baka på färskmalet mjöl och baka med korn? Kolla in kvarnen som jag maler med när jag bakar.

Comments 2

  1. Gunilla Kindmark juni 28, 2018
    • Christine Heger juni 29, 2018

Leave a Reply