Knäckebröd med lyxig krydda från Herbaria

I vår familj äter vi en hel del knäckebröd. När det inte finns nybakt, så är det knäckebröd som gäller. Knäckebröd är inte svårt att baka men det tar tid att kavla. Jag tryckte ut ett gäng älgar som blev omåttligt populära här hemma. Därefter kavlade jag ut hela stora fyrkanter direkt på pakplåtspappret för att effektivisera baket. Jag skar en skåra med en degskrapa och gräddade dem sedan hela. Väl ute i ugnen knäckte jag dem i bitar. Väldigt rationellt.

Jag bakade knäckebröden med kryddan Six Spices från Herbaria. Det är en kryddblanding med kanel, vanilj, kryddnejlika, sjärnanis, fänkål och cubebepeppar. Den smakar och doftar av jul. Just nu säljs kryddan på kampanj tillsammans med älgformen. Du kan läsa mer om dessa lyxiga och smakrika kryddor här. Jag gillar dem för att de inte innehåller onödiga tillsatser. Om du läser på många andra kryddblandningar är det skrämmande vad som egentligen finns i dem. Jag köper t.ex. aldrig tacokrydda mer – det går utmärkt att krydda själv utan att ha en färdig mix med massor av tillsatser och socker. Jag hittade en så bra bloggartikel om kryddor och vad det är för fusk i kryddmixarna – du kan läsa den här.

Herbaria kryddor är otroligt smakrika. Ekologiska utan tillsatser, och med kryddblandningar som gör det enkelt att lyckas med matlagningen.

Ingredienser

3 dl vatten
10 g jäst
150 g färskmalet grovt rågmjöl (ca 3 dl)
150 g färskmalet fint rågmjöl
150 g färskmalet fint fullkornsvetemjöl
1 tsk salt
1 tsk Herbaria Six Spices

Recept

Blanda jästen i ljummet vatten. Blanda ner salt, krydda och allt mjöl. Låt jäsa i ca 45 minuter. Kavla ut riktigt tunt på mjölat bakbord och gör i de former du önskar. Alternativt grädde en stor fyrkant, skär skåror och knäck när knäckebrödet är färdiggräddat. Låt jäsa på plåten ca 30 minuter. Grädda i 200 grader i ca 10 minuter. Är det inte helt torrt, så torka på eftervärmen i ugnen.

 

 

 

Leave a Reply