Supersnabb choklad-kladd-tårta bakad med färskmalet fullkornsmjöl
Igår skulle vi ha kalas och jag hade inte tid att göra en riktig gräddtårta. Istället blandade jag ihop en snabb kladdkaka, lät den svalna och dekorerade den med grädde och bär. Självklart blev det gott. Choklad, grädde och bär, är alltid en vinnare.
Kladdkakan blir dessutom extra god eftersom jag bakar den med färskmalet fullkornmjöl. Jag använde finmalet fullkornsmjöl av Ölandsvete. Jag har även upptäckt att det går att halvera sockermängden och ändå få en riktigt god kladdkaka. Den smakar istället mer choklad, vilket ju bara är bra. Kombinerar man den med bär, blir det kanongott. Mindre socker och färskmalet fullkornsmjöl – den blir inte nyttig, men den blir betydligt nyttigare än en klassisk kladdkaka.
Ingredienser
2 ägg
1,5 dl socker
1,5 dl finmalet fullkornsmjöl
100 gram smält smör
1,5 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
Dekoration:
Vispad grädde och bär
Recept
Smält smöret. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål. Häll ner smeten i en form klädd med bakplåtspapper eller smörad (ca 25 cm i diameter). Grädda i ca 20 minuter på 175 grader. Kakan ska fortfarande vara lös när du tar ut den ur ugnen. Den stelnar när den svalnar.
Vilken temperatur på ugnen?
175 grader. Toppen, tack, jag har missat att skriva det. Lägger till det direkt :-)