Kardemummakakor på färskmalet fullkornsmjöl

Jag älskar kardemumma och i de här kakorna har jag blandat fullkornsmjöl, kardemumma och solrosfrö, vilket är en riktigt bra smakkombination. Fullkornsmjölet i sig gör att kakorna får mer smak och konsistensen blir något mer porös. Har ni en kvarn ska ni självklart färskmala för att få en riktigt fin smak, men äger ni ännu ingen kvarn, så köp stenmalet fullkornsvetemjöl (ni kan läsa mer om skillnaderna mellan valsat och stenmalet mjöl här). Varför kakorna blir godare av färskmalet mjöl, kan ni läsa om här.

Det är förhållandevis lite socker i de här kakorna jämfört med andra småkakor, men de är ändå söta. Det krävs i regel inte så mycket socker som i de traditionella recepten för att det ska bli tillräckligt sött.

Det är att gå väl långt att kalla Kardemummakakorna nyttiga, men det är i varje fall ett bättre alternativ än de flesta traditionella småkakor. Sedan äter man kanske i regel inte småkakor för att de är nyttiga, utan för att de är goda. Men det är ju förträffligt om man kan slå två flugor i en smäll.

Ingredienser

100 g smör
1/2 dl socker
125 g (ca 2,5 dl) färskmalet fullkornsvetemjöl
30 g (1 dl) solrosfrö
1 tsk bakpulver
1/2 tsk färskmalen kardemumma
1 msk vatten

Recept

Rör samman smör och socker. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver, kardemumma och solroskärnor. Blanda ihop och tillsätt vatten. Forma degen till rullar. Låt dem vila på ett kallt ställe tills de är hårda. Skär dem i skivor och lägg dem på en smord plåt. Grädda i mitten av ugenen i 175 grader ca 8 min.

Småkakor är trendigt, gott och trevligt – läs mer om det här. Och de ska vara små! Små, och med fördel sju. Japp, jag är tillbaka där farmor började. Både småkakor, virkad duk och krussidullig skål – det ger varma minnen och känslor i hela min kropp.

Leave a Reply