Unna dig goda och nyttiga kanelbullar

Nu har jag äntligen testat att baka kanelbullar på fullkornsmjöl. Ungefär hälften av mjölet bytte jag ut mot färskmalet fullkornsmjöl och det intressanta är att det inte märks någon skillnad. Jo, de blev klart oerhört goda med det smakrika fullkornsmjölet, men det var ingen som märkte att de var grövre än normalt. Det syntes inte ens på de färdiggräddade bullarna. Saftiga och smakrika – jag är så nöjd!

Självklart äter man inte kanelbullar för att vara nyttig, MEN det skadar ju inte när något är både gott OCH nyttigt (eller nyttigare). Jag har även i betydligt mindre socker än vad som är normalt. Det märks däremot, så vill du har de vanligt riktigt söta kanelbullarna, så öka andelen socker. Framför allt blir det märkbart på de bullar där jag dekorerade med hackad mandel istället för pärlsocker – mandel blir väldigt gott, men självklart inte lika sött som socker. För egen del föredrar jag dem mindre söta. Istället framträder smörsmaken mer och det goda fullkornsmjölet. Annars dränks gärna dessa smaker i socker.

Jag använder mindre jäst än i traditionella recept. Det betyder att man måste jäsa degen något längre, men jag tycker att man därmed slipper lite av jästsmaken. Vidare väljer jag att baka med Ölandsvete för att jag tycker det vetet har väldigt bra bakegenskaper, men får du inte tag i det baka med en annan lantsort eller med dinkel. Läs gärna mer om kultursorter här.

Ingredienser, ca 100 bullar

1 liter mjölk, 3% (1050 g )
1/2 paket ekologisk jäst (25 g)
170 g smör, rumsvarmt
1 dl socker
1 tsk salt
600 g finmalt fullkornsmjöl av Ölandsvete
650 g siktat vetemjöl

Fyllning  – till hälften av degen
150 g smör
kanel
1,5 dl socker

1 uppvispat ägg til pensling

Hackad mandel eller pärlsocker till dekorering

Recept

Varm mjölken ljummen. Lös upp jästen i vätskan. Tillsätt salt, socker och mjöl. Knåda degen varsamt till en jämn deg. Blanda ner det rumsvarma smöret. Låt stå och jäsa till dubbel storlek ca 1 timme. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Kavla försiktigt ut degen och smeta ut smör och strö över fyllningen. Använd så lite mjöl som möjligt. Du riskerar att få torra bullar om du använder mycket mjöl. Rulla ihop degen och skär den i bitar. Lägg bullarna på en smordplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och dekorera strax före du gräddar bullarna i ugnen. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader ca 10-12 min.

Vill du göra bullarna sötare, men inte öka mängden socker i degen eller i fyllningen, så dekorera med pärlsocker istället för mandel. Eller kanske både och?

Comments 8

 1. Anna-Lena september 21, 2020
 2. Anna-Lena september 21, 2020
 3. Svante Håkansson januari 21, 2020
  • Christine Heger januari 21, 2020
 4. Ingela Smedius november 24, 2019
  • Christine Heger november 25, 2019
   • Ingela Smedius december 20, 2019

Leave a Reply