Kanelbullar med surdeg eller jäst – vad är bäst?

Vilka kanelbullar blir godast, de som är bakade med surdeg eller med jäst? Jag har bakat två degar med två olika jäsmetoder, men i övrigt samma ingredienser för att se vad jag tyckte blev godast.  Mina kanelbullar är dock något annorlunda i sig eftersom jag bakar med hälften fullkornsmjöl och hälften siktat vetemjöl. Utöver det bakar jag med färskmalet mjöl (stenmalet), vilket gör bullarna så mycket godare. Man skulle kunna tro att fullkornsmjölet tynger ner bullarna så att de blir tunga, men det är inte min erfarenhet. De blir luftiga precis som de ska vara men framför allt väldigt saftiga och smakrika. Jag rekommenderar dig starkt att testa det nästa gång du bakar, för fullkornsmjölet gör bullarna både godare och nyttigare!

Kanelbulle bakad på färskmalet fullkornsmjöl och surdeg.

De här är bakade med samma ingredienser som jag gjorde med surdegsbullen, men dessa är istället jästa med jäst. Glansen som finns på ”köpe-kanelbullar” är skapad genom att bagerierna penslar med en sockerlag efter det att de gräddade. Mina hemmabakade bullar är inte penslade med sockerlag.

Bullarna ser identiska ut även om bilderna skiftar något, men det beror endast på ljuset. Däremot smakar de olika. Jag kan tycka att kanelbullarna som är bakade på surdeg smakar mer brödlikt. Kanske är det för att jag förknippar den syrliga smaken från surdegen med bröd. Beroende på hur man hanterat surdegen så reglerar man ju även hur syrliga de blir. Min surdeg var inte speciellt syrlig, men smaken kommer ändå fram i bullarna. Till saken hör dock att jag är van med kanelbullesmaken från de som är bakade med jäst, så troligtvis är jag något färgad i min bedömning. Jag tycker att bullarna som är bakade med jäst är godare. De smakar mer sötebröd än de andra. Däremot gillar jag generellt inte jästsmaken. Den smaken minimerade jag dock i dessa kanelbullarna genom att använda lite jäst och istället låta degen långjäsa över natten.

Receptet på kanelbullarna bakade med färskmalet fullkornsmjöl hittar ni här. De är bakade med fullkornsmjöl, betydligt mindre socker än traditionella kanelbullar och långjästa. Prova, det är så värt det!!

I fyllningen på dessa bullar hade jag smör och kanel. Och i vissa även lite kardemumma, bara för att jag tycker det är så gott.

I filmen nedan provsmakar jag.

Leave a Reply