Kan man få vetemjöl special när man maler själv?

Den här frågan dyker upp titt som tätt: Kan man får motsvarande vetemjöl special när man maler själv?

Det finns flera parametrar till varför det inte går att jämföra detta rakt av:

  1. När du maler själv med en mjölkvarn får du ett stenmalet mjöl. Vetemjöl special är ett valsat mjöl (oftast i varje fall – det som de flesta syftar på). Ett valsat vetemjöl innehåller bara själva kärnan allt annat är bortsorterat – läs gärna mer om det här. I ett stenmalet mjöl siktar man efter det att mjölet malts och man får med mer från hela vetekornet såsom grodden och ibland även delar av kliet.
  2. Det beror självklart även på vad du lägger i kvarnen. Vetemjöl special är malt från ett modernt vete. Om du vill börja baka med kultursorter kommer det aldrig vara jämförbart med vetemjöl special. Köper du från din lokala bonde: Vad är det för vete? Ett modernt vete? Ett höst eller vårvete? Ett vete med hög proteinhalt?
  3. I ett vetemjöl special är det i regel tillsatt askorbinsyra. Askorbinsyran gör bland annat att att det blir mycket bättre bakegenskaper. När du maler själv kommer du inte tillsätta detta.

Jämförelsen är därför något snevriden, för när man köper en kvarn vill man ju just ha ett mer näringsrikt mjöl utan tillsatser. Och näringen finns i det som det valsade mjölet har sorterat bort. Och tillsatser vill de flesta undvika. Så svaret är ”Nej, du kommer inte kunna få ett mjöl som liknar det valsade vita vetemjöl special med tillsatsen askorbinsyra”. Du kommer däremot få ett mycket bättre mjöl som är betydligt mer smakrikt och mer hälsosamt. Det mjölet kommer du dock säkert behöva baka med många gånger och träna med för kunna få liknande resultat som du haft tidigare. Det är just det som är det roliga och även det utmanande. OCH resultatet blir så mycket mer tillfredsställande!

Vill du ha ett lättbakat färskmalet mjöl behöver du sikta bort så mycket kli som du kan och mala ett vårvete. Fråga gärna där du köper den hela säden vilka bakegenskaper just det vetet har – det skiljer sig från säsong.

Surdegbröd, fullkornsbröd
Här ser du ett otroligt smakrikt och näringsrikt surdegsbröd som är bakat med färskmalet mjöl av kultursorten dalavete. Inga tillsatser av varken jäst eller askorbinsyra. Detta är själva grejen :-). Och kan jag baka ett sådan bröd, så kan du!

Comments 2

  1. Sanna september 10, 2020
    • Christine Heger september 10, 2020

Leave a Reply