Kan du ändra din frukostvana?

Ända sedan vi var små har vi fått höra hur viktigt det är med frukost. Jag älskar frukost och har alltid varit väldigt hungrig på morgonen. Andra tycker det näst intill omöjligt att äta direkt när de klivit upp. Jag tror inte att det finns någon måltid under dagen som generellt är lika rutinartad som just frukosten. De flesta av oss har något som vi ”bara måste ha” till frukost om dagen ska börja rätt. För min del är det nyponte. Jag tror att jag är nästintill ensam om detta, men jag måste bara ha det. I samband med resor tar jag det säkra före det osäkra och packar ner ett par påsar i resväskan. Dessutom vill jag ha en hel balja nyponte. Min man blir tokig på mig när jag använder ordet balja. ”Det låter så illa, man tänker på fotbad.” Jag har försökt stryka ordet ur mitt ordförråd, men balja är faktiskt vad det är, även om jag numera snällt säger stor tekopp.

Generellt är det svårt och tar tid att ändra sina matvanor. Och frukosten är säkert lika svår att ändra som något annat. Däremot är en ändrad frukostvana väldigt effektiv och kraftfull eftersom de flesta av oss i princip äter samma sak varje dag.

Smörgåsar är sannolikt en av de mest förekommande delarna av en frukost. Så föreställ dig då vilken enorm hälsoeffekt det skulle ha på ett år att välja ett bättre bröd till frukost! Tänk er att ni väljer ett fullkornsbröd utan tillsatser, utan socker och med begränsat med vitt mjöl. Det skulle göra en enorm skillnad på ett år!

Många jag pratar med angående bröd säger ”mina barn skulle aldrig äta det där brödet, de äter bara vitt bröd utan kanter”. Jag måste ju tro dem när de säger det, MEN, jag har haft många kompisar hemma till mina barn som ”bara äter vitt bröd utan kanter” som med glädje mumsar i sig mitt fullkornsbröd med välgräddade kanter. Barn får för sig saker, men de är sällan så välgrundade åsikter och kan snabbt bytas till nya.

Prova ett ändra din frukostvana – ett effektivt och kraftfullt sätt att leva mer hälsosamt.

Min frukost med en stor "balja" nyponte och surdegsbröd bakad på fullkornsdinkel.

Min frukost med en stor ”balja” nyponte och surdegsbröd bakat på färskmalet fullkornsdinkel.

Leave a Reply