Kalljästa frukostfrallor på surdeg
Det finns inget lyxigare än nygräddade frallor till helgfrukosten. De här frallorna gör du dagen innan och gräddar på morgonen före frukost.
Jag har försökt vara så detaljerad som möjligt i receptet, därför är det så många steg. Det betyder dock inte att det är svårt. Följ bara varje steg, så kommer du få ett riktigt lyckat resultat.
Ingredienser
1 liter varmt vatten (ca 40 grader)
Ca 1 dl surdeg
2 tsk salt
300 g fullkornsdinkel (mal på finaste inställningen)
100 g fullkornsråg (mal på finaste inställningen)
700 g vetemjöl med hög proteinhalt
Linfrö, solrosfrö, pumpafrö och sesamfrö till topping
Recept:
1. Häll i surdegen i en plastburk och 1 liter varmt vatten. Vispa med en visp
2. Finmal dinkel och råg
3. Blanda i mjölet i plastbunken med en visp tillsammans med salt
4. Blanda i vetet i bunken med dina händer. Blanda till dess du har en jämn smet. Dra ner all deg från kanterna av bunken med en brödspatel
5. Låt stå i 30 minuter (gärna varmt på t.ex. golvvärme) med lock
6. Lossa försiktigt degen från kanterna med en våt brödspatel. Ta sen med våta händer och stretcha och vik degen flera gånger. Degen ska inte brista, dvs glutentrådarna ska inte gå sönder
7. Låt stå 30 minuter. Upprepa process 6
8. Låt stå 1 timme. Upprepa process 6
9. Låt stå 1 timme. Upprepa process 6
10. Ställ in hela plastbunken med lock och låt stå över natten
11. På morgonen: sätt ungen på 250 grader och sätt in plåten så att den blir varm.
12. Lyft försiktigt upp degen ur plastbunken till ett lätt mjölat bakbord. Rör degen så lite som möjligt
13. Dela med en mjölad spatel till lagom stora frallor. Lägg den mjölade delen (underdelen) neråt på ett bakplåtspapper
14. Strössla med frö på frallorna. Ta de stora fröerna först, och sedan de mindre (annars trillar de stora av)
15. Dra över bakplåtspappret till den varma plåten och grädda i ca 10 på nedersta valsen i ugnen
NJUT!
Comments 16
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Hej, ska vattnet verkligen vara 40 grader? Är inte det för varmt för surdegen?
Hej Johannes,
Det går bra med 40 grader. Har man däremot även varmt mjöl för att det är nymalt så kan det ju tillsammans bli för varmt.
hur gör man 1dl surdeg?
Hej Christine!!! Jag får tacka dig så mycket för en utsökt, gudomlig recept på frallorna jag lyckades att göra de så att min man trodde att de va köpta av en artisanal baguerie🙏🏻🥰. Mvh / Brigitte
Tack snälla för din kommentar. Så glad jag blir!!
Hej jag har inte en kvarn hur mäter jag upp mjölet?
Hejsan en fråga angående receptet. Stämmer det med 1100 gr mjöl till 1 liter vatten?
Det blir mer till en smet… Har läst att man ska ha 65 till 75% vätska till 100% mjöl
Tack för en jättebra sida😊
Hej Carina, läs gärna den här artikeln, den svarar nog på din fråga :-)
https://www.brodochkvarn.se/varfor-sa-losa-degar/
Och tack för uppmuntran!
Hej! Tack för all inspirerande info och alla recept! Hur mycket är det tänkt att degen ska jäsa efter en natt i kylskåpet? Min har inte jäst alls och är väldigt kladdig, men har en bubbla. Ska jag låta den jäsa mer eller är det bra ändå?
Hej Camilla,
Tack! Min deg brukar ha många bubblor innan jag gör frallor av den. Kladdig har inte riktigt med saken att göra. Läs gärna inlägget om skillnaden på kladdig och lös. Jag hade nog låtit den stå framme en stund i rumstemperatur innan jag gjorde frallorna. Det bästa sättet är att testa sig fram :-)
Hej, jag har bakat matbröd sedan min dotter föddes 40 år i år! Har försökt med surdegar ett antal ggr med lyckas inte så jag använder jäst., och Kungsörnens mjöl med ngt slags surdegskultur i . Ser på ovanstående svar att man kan långjäsa istället när man inte klarar surdegen. Menar du i kylskåpet över natten eller?
Ja, visst kan du långjäsa även en jästdeg. Funkar utmärkt även i kylen över natten. Men byt gärna ut ditt mjöl till ett mer näringsrikt fullkornsmjöl. Jag har skrivit många artiklar om det och jag hoppas, hoppas att du kan bli inspirerad :-)
Hej, ska det vara vete eller råg-surdeg?
Min surdeg är alltid hälften råg och hälften vete. Jag har inte två olika. Jag tycker är enklare så :-). Ta det du har, båda funkar fint.
Nummer 10? ”Ställ in hela plastbunken med lock och låt stå över natten” Ställ in i kylen?
Är ingen bagare men försöker och försöker med bröd. Dödat ett gäng surdegar och efter läst din blogg bestämt mig för att börja med jäst för att inte helt tappa sugen. Tack ?
Ja, nr 10 – låt stå i kylen över natten. Tack jag ska ändra det så det blir tydligt. Tack!
Vad bra, det ska ju vara roligt också! Du kan ju långjäsa med väldigt lite jäst, så är du en bit på väg :-)