Kalljästa frukostfrallor på surdeg

Det finns inget lyxigare än nygräddade frallor till helgfrukosten. De här frallorna gör du dagen innan och gräddar på morgonen före frukost.

Jag har försökt vara så detaljerad som möjligt i receptet, därför är det så många steg. Det betyder dock inte att det är svårt. Följ bara varje steg, så kommer du få ett riktigt lyckat resultat.

Ingredienser
1 liter varmt vatten (ca 40 grader)
Ca 1 dl surdeg
2 tsk salt
300 g fullkornsdinkel (mal på finaste inställningen)
100 g fullkornsråg (mal på finaste inställningen)
700 g vetemjöl med hög proteinhalt
Linfrö, solrosfrö, pumpafrö och sesamfrö till topping

Recept:
1. Häll i surdegen i en plastburk och 1 liter varmt vatten. Vispa med en visp
2. Finmal dinkel och råg
3. Blanda i mjölet i plastbunken med en visp tillsammans med salt
4. Blanda i vetet i bunken med dina händer. Blanda till dess du har en jämn smet. Dra ner all deg från kanterna av bunken med en brödspatel
5. Låt stå i 30 minuter (gärna varmt på t.ex. golvvärme) med lock
6. Lossa försiktigt degen från kanterna med en våt brödspatel. Ta sen med våta händer och stretcha och vik degen flera gånger. Degen ska inte brista, dvs glutentrådarna ska inte gå sönder
7. Låt stå 30 minuter. Upprepa process 6
8. Låt stå 1 timme. Upprepa process 6
9. Låt stå 1 timme. Upprepa process 6
10. Ställ in hela plastbunken med lock och låt stå över natten
11. På morgonen: sätt ungen på 250 grader och sätt in plåten så att den blir varm.
12. Lyft försiktigt upp degen ur plastbunken till ett lätt mjölat bakbord. Rör degen så lite som möjligt
13. Dela med en mjölad spatel till lagom stora frallor. Lägg den mjölade delen (underdelen) neråt på ett bakplåtspapper
14. Strössla med frö på frallorna. Ta de stora fröerna först, och sedan de mindre (annars trillar de stora av)
15. Dra över bakplåtspappret till den varma plåten och grädda i ca 10 på nedersta valsen i ugnen

NJUT!

Surdegsfrallor

Kalljästa surdegsfrallor

Comments 4

  1. Jenny september 30, 2017
    • Christine Heger september 30, 2017
  2. Anna Lilja augusti 16, 2019
    • Christine Heger augusti 19, 2019

Leave a Reply

Nyhetsbrev

Anmäl dig och få intressanta artiklar och erbjudande