Jästbröd svårare att snitta – tajmingen blir viktigare

Jag kan konstatera att det är mycket svårare att snitta ett bröd bakat på jäst än ett bröd bakat med surdeg. I varje fall om man bakar med lite jäst och låter det långjäsa i kylen. Sannolikheten för att det ska vara precis lagom jäst och därmed ha den perfekta snyttytan när det är dags att grädda det upplever jag är mycket lägre än för ett surdegsbröd. Jästbrödet är helt enkelt känsligare för tajmingen. Ett överjäst jästbröd som snittas sjunker ihop dvs luften går ur. Ett överjäst surdegsbröd som snittas flyter ut, men luften behöver för den delen inte gå ur. Därmed inte sagt att man inte ska snitta jästbröd, men man behöver vara mer noga med tajmingen.

I videon nedan ser man hur luften går ur brödet när jag snittar. Bröden har jäst för länge. Detta upplever jag inte händer på samma sätt med ett surdegsbröd.

Det är svårt att se det på bilden. Men brödet har delvis sjunkit ihop på sina ställen – det hände när jag snittande det.

Leave a Reply