Jäst eller surdeg – den stora avgörande frågan?

En del hemmabagare får något rött i ögonen när de hör ordet jäst. Jag väljer att vara något mer pragmatisk. Bröd bakat på surdeg överträffar jäst både vad det gäller smak och hälsoeffekter. När man väl börjat baka med surdeg är det svårt att backa och börja baka med jäst igen. Vad som däremot är helt säkert – det är svårt att baka med surdeg. Inget är svårt när man kan, men tröskeln är hög när man ska lära sig baka med surdeg. Därför rekommenderar jag alla som inte brukar baka att börja baka med jäst. På så sett lär sig nybörjaren hur en deg ska kännas och på vilket sätt man kan experimentera, och framför allt, man misslyckas i regel inte. Jag har hört så många som börjat baka med surdeg och misslyckats och därefter lagt hela bakintresset på hyllan. Det är trist att höra.

Tänk så här: Även om du bakar med jäst, får du ett betydligt bättre bröd än det du kan köpa i butik. I brödet du bakar själv kan du välja näringsrikt fullkornsmjöl och skippa eller minska det vita moderna mjölet. Brödet i butik är ändå i 99 fall av 100 bakade på jäst. Dessutom har butiksbrödet en rad tillsatser och är alltid fyllt av det vita moderna mjölet – läs mer om det här.

Börja med att finna glädjen i att baka och ha nybakt hemma, och när du känner dig trygg med det jästbakade brödet är det dags att växla upp till surdegsbröd. Vill du komma igång och baka med surdeg direkt, skulle jag rekommendera dig att gå en kurs. Du slipper så många misstag och besvikelser om du kick-startar din bakning med en surdegskurs.

Jag ser inte rött vad det gäller jäst, men som ni ser är jag väldigt seriös i de val jag gör ;-)

 

Leave a Reply