Jäsning kräver inget socker
Jag hör ofta ”Jag har inte socker i bröden jag bakar, förutom sockret för jäsningens skull”.
Det är en myt att det behövs socker i degen för att degen ska jäsa. Det som händer när man lägger socker i degen är att jäsningen går snabbare. MEN jag antar att det egentligen inte är syftet. När man bakar hemma vill man framför allt att det ska bli gott och nyttigt. Industribakade bröd är bakade snabbt och det är just det som är problemet med industribakade bröd – det går för snabbt.
Långa jäsningstider utvecklar smak och näring och en av fördelarna med att istället baka med surdeg är att det går långsamt.
Nästa gång du bakar ett bröd med jäst, skippa sockret och låt degen jäsa längre istället. Det bästa är om du även minskar jästen – det behövs inte så mycket jäst som det står i recepten. Ta mindre jäst och kompensera med tid istället.