Jäskorgar, vad ska man ha dem till?

”De är så vackra, och jag skulle vilja ha en sådan, men vad ska man ha dem till?”

Den frågan får jag ofta, så eftersom jag nu ska börja sälja dem, känns det som att det är på sin plats att berätta. De är nämligen både vackra och användbara!

Det finns två varianter när man bakar bröd. Antingen lägger man degen i en form eller så gräddar man den utan stöd. Anledningen till att man gräddar utan stödet av en form, är för att man vill ha ett vackrare bröd. Ett bröd i form kan självklart också vara vackert, men det har raka kanter och ser inte lika ”levande” ut.
När man ska jäsa sitt bröd utan form, är det bra att jäsa brödet i jäskorg. Detta för att stödja brödet under jäsningen så att det inte flyter ut. När brödet är färdigjäst, stjälper man upp brödet på en förvärmd baksten eller bakplåt, eller för den delen i en förvärmd gjutjärnsgryta.

För att degen inte ska fastna i jäskorgen, mjölar man in korgen rikligt eller lägger ner en linneduk, och mjölar även den. Det är viktigt att man använder en bakduk av linne eftersom den förhindrar att degen fastnar.

Jäskorgen ger även brödet ett vackert mönster.

Nedan är en bild på de jäskorgar som jag säljer i webbuiken. Och jag säljer även vackra linnedukar att använda både som bakduk och kökshandduk. När man väl köpt en till sig själv är det också en perfekt liten present till en hemmabagare.

Du kan köpa dem här jäskorg

Jäskorgar och linnehanddukar

Jäskorgar och linnehanddukar

Leave a Reply