Jag önskar att alla kunde göra medvetna val

Jag anser inte att man alltid måste välja ”rätt” mat när man äter. Ibland har man lust att äta onyttigt och näringsfattigt och kanske till och med smaklöst. Likaså kan man ha lust att baka med näringsfattigt mjöl. Man vill kanske göra ett visst sorts bröd eller bakverk och då funkar kanske bara modernt vetemjöl med tillsatser. Man kanske just då bara är ute efter utseendet eller vill man bara vill frossa i vitt mjöl. Det är inget fel med det. Ibland är man sugen på en drypande fet pizza som bara innehåller tomma kalorier. Och vi äter ju inte godis för att vi tror det är nyttigt.

Det är däremot sorgligt är om man väljer ”fel” mjöl för att man inte fått höra hur det egentligen ligger till. Därför att industrin och all reklam de senaste två generationerna totalt lurat en att tro att vitt modernt mjöl med tillsatser är ett kvalitetsmjöl. Då väljer man ju inte det vita moderna mjölet med tillsatser för att man är sugen på det och gör ett undantag från en mer näringsrika kost, utan man väljer det för att man inte känner till skillnaden mellan det och ett näringsrikt mjöl. Då är konsumenten totalt lurad. Det gör mig arg!

Tänk er om man låter sina barn äta obegränsat med godis och bara ger dem snabbmat och aldrig låter dem skymta en grönsak eller frukt. Tänk om man gör det för att man inte vet bättre. Inte för att man inte har råd, eller inte har tid eller inte gillar grönsaker. Utan för att man blivit matad från reklam, industri och samhälle att det är bra val. Visst vore det hemskt!

Jag önskar att alla hade kunskapen om mjöl så att var och en kunde göra medvetna val.

Lycka till med bakningen, och gör medvetna val!

/Christine