Jag maler främst för att inte bli lurad

Det finns flera anledningar till varför jag maler mitt eget mjöl, gör min egen müsli och bakar mitt eget bröd. Är jag en hälsofanatiker som dessutom är besatt av smak och värsta gourmeten? Nej, faktiskt inte. Eller ja och nej. Jag är väldigt medveten om vad jag äter och serverar till min familj, men det betyder inte att vi undviker alla godsaker. Vad jag däremot faktiskt är besatt av är att inte bli lurad. Om jag tror att jag äter något nyttigt vill jag också att det ska vara nyttigt. När jag äter något sött och gott vill jag att det ska vara ett aktivt val. Tyvärr måste man vara en väldigt vaken och medveten konsument för att lyckas med det.

Det nyttiga brödet och müslin i butik är tomma löften

Brödet och müslin i butik är inte vad det borde vara. De lockar med att vara nyttiga, men innehåller ofta socker, tillsatser och alltför processade ingredienser. Konsumenten blir lurad. Både på pengar och hälsa. Betalar man 70-80 kr per kilo för ett bröd, eller 70-100 kr per kilo för müsli då tycker man i regel att man kostat på sig något extra. Man känner sig nöjd. Man har gjort kroppen och familjen en tjänst. Och så är man lurad. Ett aktivt val, där man ändå är lurad. Det gör mig upprörd.

Om jag bytt ut all cerealier vi äter
I vår familj äter vi mycket bröd och müsli (sannolikt mer just därför att det smakar så gott när det är hemmagjort). Om jag skulle byta ut allt bröd och müsli till mat från matbutiken, skulle vi gå miste om väldigt mycket näring. Och vi skulle få i oss stora mängder tillsatser och socker. Det vill inte jag. Därför maler jag mitt eget mjöl och flingar mina egna flingor. Jag vet vilka korn jag lägger i kvarnen. Och jag kan välja korn som inte är framodlade för att avkasta så mycket som möjligt, utan näringsrika korn. Och jag kan ta tillvara hela fullkornet. Där alla mineraler och vitaminer är intakta och därmed säkerställa att vi får i oss alla de fibrer vi så väl behöver.

Bökigt? Nej!
Jag förstår att många tycker att detta låter bökigt, men jag upplever inte det. Glädjen i att kunna servera näringsrik mat är så mycket större. Och helt ärligt, så bökigt är det faktiskt inte. Det tar mig noll komma nix tid* att mala. Ingen disk, inget bök. I med kornen och ut kommer mjölet eller flingorna. Kvarnen står inte och dammar köket. Den går varm.

* ”Noll komma nix” verkar vara ett hett uttryck just nu, för min 6-åring slänger sig med det hela tiden. Så jag testar ;).

Hemmagjord granola på fräskmalda råg- och havreflingor och massa annat gott.

Hemmagjord granola på fräskmalda råg- och havreflingor och massa annat gott.

Leave a Reply